Prebežniki se na morsko pot podajo v upanju na boljše življenje v Evropi. Foto: Reuters
Prebežniki se na morsko pot podajo v upanju na boljše življenje v Evropi. Foto: Reuters
Reševanje prebežnikov
Italija pričakuje pomoč drugih držav pri reševanju problematike prebežnikov. Foto: EPA

Ponoči so blizu italijanskega otoka Lampedusa prestregli dve ladji, na katerih je bilo 94 in 580 prebežnikov, pozneje pa so prestregli še eno ladjo z okoli 400 prebežniki. Od četrtka do petka so italijanske ladje rešile 2.500 prebežnikov s 17 različnih ladij.

Dobre vremenske razmere v Sredozemlju prispevajo k povečanju števila prebežnikov, ki se skušajo iz severne Afrike, predvsem iz Libije, prebiti do Evrope. Po nekaterih ocenah na pot preko morja v Libiji čaka več sto tisoč prebežnikov, ki po navadi za nevarno morsko plovbo v slabo vzdrževanih in dotrajanih ladjah odštejejo po tisoč dolarjev na posameznika. Med prebežniki so v zadnjih letih večinoma Sirci, ki bežijo pred državljansko vojno, in Eritrejci, ki želijo zapustiti represivni sistem v svoji državi.

Največ prebežnikov sprejme Italija, kamor je od začetka letošnjega leta prispelo že okoli 47.000 ljudi, kar je več kot v celotnem lanskem letu in številka se približuje rekordnemu letu 2011, ko je med arabsko pomladjo v Italijo prebegnilo 62.000 beguncev.

Oblasti v Rimu so Evropsko unijo že večkrat pozvale k pomoči pri reševanju pereče problematike in sodelovanju še drugih članic pri varovanju evropskih meja, a do zdaj se je edina odzvala Slovenija, ki je na pomoč italijanski obalni straži za dva meseca poslala vojaško ladjo Triglav.

Rim poziva ZN k posredovanju v Libiji
Italijanski premier Matteo Renzi je Združene narode prejšnji teden pozval k posredovanju v Libiji, od koder se zaradi kaotičnih razmer po padcu režima Moamerja Gadafija zateče največ prebežnikov, ki nato v taboriščih ob obali čakajo na pot čez morje. Zaradi naraščajočega števila prebežnikov je bila ta problematika ena izmed glavnih tem političnih strank pred nedavnimi evropskimi volitvami in znova se je okrepila protipriseljenska stranka Severna liga.

Po lanski tragediji v morju pred italijansko obalo, ko je blizu Sicilije potonila ladja s 366 prebežniki, so italijanske oblasti sprožile do zdaj največjo morsko operacijo za prestreganje prebežnikov Mare Nostrum. Zaradi omenjene operacije se je italijanska vlada znašla na udaru kritik nekaterih opozicijskih strank, ki so prepričane, da je to le spodbuda prebežnikom.

Italijanski notranji minister Angelino Alfano je v četrtek dejal, da bi bili lahko med pribežniki, ki prispejo v Italijo, tudi pripadniki teroristične mreže Al Kaida. "Tega ne more nihče izključiti. Vsekakor smo izjemno pozorni," je dejal na srečanju notranjih ministrov v Bruslju. Kolege iz drugih članic je opozoril, da Italiji ne bo več dolgo uspelo nositi stroškov patruljiranja na morju in reševanja prebežnikov.

"Italija sama ne more plačati cene za nestabilnost v Libiji in opozorili smo, da operacija Mare Nostrum ne more trajati v nedogled. Reševanje življenj je pomembno, a to ne pomeni, da moramo vse in vedno opraviti sami," je dejal Alfano.