Za številne prebežnike se sanje o boljšem življenju končajo v Sredozemskem morju. Foto: EPA
Za številne prebežnike se sanje o boljšem življenju končajo v Sredozemskem morju. Foto: EPA
Prebežniki
Libija brez delujoče osrednje oblasti ni kos tako velikemu številu prebežnikov. Foto: Reuters

Zadnja v nizu tragedij prebežnikov, ki se v iskanju boljšega življenja v Evropi podajo na nevarno pot prek Sredozemskega morja, se je zgodila v morju 60 kilometrov vzhodno od libijske prestolnice Tripolis.

Na plovilu, ki je že v torek potonilo v morju okoli štiri kilometre od libijskega obalnega mesta Garabuli, je bilo na desetine prebežnikov iz različnih držav.

Tiskovni predstavnik libijskega notranjega ministrstva je sporočil, da jim je uspelo rešiti 51 ljudi.

Zaradi kaosa po padcu režima Muamerja Gadafija, nenadzorovanih mej s sosedami, bližine obal Malte in Italije je Libija najprivlačnejša izhodiščna država za prebežnike, med katerimi v zadnjih letih prevladujejo Eritrejci in Sirci.

Italijanske oblasti ocenjujejo, da v Libiji na pot proti Evropi čaka kar 700.000 prebežnikov. Italijanska mornarica jih je marca v štirih dneh iz prenatrpanih bark rešila več kot 4.000.

Od začetka letošnjega leta je v Italijo prispelo že 22.000 nezakonitih prebežnikov, kar je desetkrat več kot v enakem obdobju lani.

Kriminalnim tolpam morajo prebežniki za pot v slabo vzdrževanih plovilih odšteti več kot 1.000 dolarjev na posameznika.

V alžirski puščavi v bližini meje z Nigrom pa so v petek našli trupla 13 prebežnikov, domnevno iz Nigra. Bili so del večje skupine, v kateri so bile večinoma ženske in otroci, danes poročajo alžirski mediji. Varnostne sile iščejo drugih 33 prebežnikov, a njihove možnosti za preživetje so izjemno majhne.

Na vrsti je Evropa
Libijski notranji minister Salah Mazek je zagrozil, da bodo tistim, ki se nezakonito skušajo prebiti v Evropo, omogočili hiter prehod, če Evropska unija ne bo prevzela del odgovornosti in pomagala pri reševanju tega perečega vprašanja.

Po njegovih besedah Libija "trpi", saj tisoči prebežnikov prispevajo k širitvi bolezni, porastu kriminala in mamil. "Libija je plačala svojo ceno. Zdaj je na vrsti za plačilo Evropa," je bil jasen Mazek na sobotni novinarski konferenci.

Po padcu Gadafija je tihotapljenje prebežnikov postalo prava industrija v Libiji, v kateri poleg kriminalnih tolp sodelujejo tudi milice, ki so vzniknile v času upora proti nekdanjemu samodržcu.