Greta Ramelli in Vanessa Marzullo na enem izmed shodov v podporo Sircem. Foto: Facebook
Greta Ramelli in Vanessa Marzullo na enem izmed shodov v podporo Sircem. Foto: Facebook
Video je bil na YouTube naložen na silvestrovo. Foto: Youtube
Vanessa Marzullo je 21-letna študentka iz Milana. Foto: Facebook

21-letni humanitarni delavki iz Lombardije Vanessa Marzullo in Greta Ramelli sta v videu obe oblečeni v dolgi črni oblačili s pokritimi lasmi.

Kot poroča italijanski časnik La Repubblica, sta bili dekleti ugrabljeni avgusta blizu Alepa, po navedbah arabskih medijev pa naj bi bile nato prodane naprej eni izmed uporniških skupin, ki deluje v Siriji. Dekleti sta v Siriji delovali v okviru humanitarnega projekta izobraževanja mladine o prvi pomoči.

V 23-sekundnem videu Ramellijeva drži v rokah papir z napisom "17. 12. 14 sreda", Marzullova pa prebere izjavo, v kateri italijansko vlado poziva, naj stori vse, da ju izpustijo pred božičem, sicer ju bodo ubili. "Sva Greta Ramelli in Vanessa Marzullo. Najino vlado in posrednike moledujeva, naj naju pripeljejo domov do božiča. Sva v veliki nevarnosti in lahko naju usmrtijo. Vlada in posredniki so odgovorni za najini življenji," prebere Marzullova v angleščini z močnim italijanskim naglasom.

V rokah Al Nusre
Iz naslova videa na YouTubu je razbrati, da sta dekleti italijanski humanitarni delavki in da ju zadržuje sirsko krilo Al Kaide, skrajna islamska Fronta Al Nusra, ki jo je večina zahodnih držav uvrstila na seznam terorističnih organizacij.

Italijansko zunanje ministrstvo verodostojnosti posnetka ni potrdilo, je pa oče Marzullove za La Repubblico dejal, da po ogledu posnetka njegove ugrabljene hčere "nima besed". "Videli smo te slike, prve slike Vanesse in Grete v petih mesecih, zdi se, da sta v relativno dobrem stanju, čeprav sta v težkem položaju. Zadovoljni smo, da smo ju videli, ostajamo optimisti," je dejal Salvatore Marzullo.

Al Nusra je potrdila, da dekleti zadržuje: "Res je, imamo obe Italijanki ... ker njuna država podpira vse napade proti nam v Siriji."

Novico pa je potrdil tudi Rami Abdel Rahman iz Sirskega observatorija za človekove pravice, skupine, blizu sirski opoziciji s sedežem v Londonu: "Prejel sem potrditev, da Al Nusra zadržuje dve Italijanki, ugrabljeni na vzhodnem obrobju Alepa."

Podpornice Sircev
Tako Marzullova kot Ramellijeva sta očitno veliki podpornici sirskega ljudstva, saj so njuna družbena omrežja polna njunih fotografij z najrazličnejših shodov v podporo Sircem, na katerih sta obe dekleti oviti v sirske zastave. Marzullova pa na Facebooku pod delovno mesto navaja "Solidarietà al popolo Siriano" ("Solidarnost s sirskim ljudstvom"), kar je italijanska neprofitna organizacija, ustanovljena za pomoč prebivalcem Sirije.

Svojci so nazadnje govorili z dekletoma 31. julija.

V sirski državljanski vojni je bilo od začetka nemirov marca 2011 ubitih že več kot 200.000 ljudi.