Nigerijska vojska je v zadnjih mesecih naznanila uspešno rešitev več sto ljudi. Foto: Reuters
Nigerijska vojska je v zadnjih mesecih naznanila uspešno rešitev več sto ljudi. Foto: Reuters

Med ujetniki je bilo poleg 100 otrok še nekaj manj kot 70 žensk in 10 moških. Dramatično reševanje, v okviru katerega naj bi zajeli tudi enega izmed poveljnikov Boko Harama, je potekalo blizu kraja Aulari, ki leži 70 kilometrov južno od Maidugurija, največjega mesta na severovzhodu Nigerije. Kdaj je operacija potekala, vojska ni sporočila, niso pojasnili niti, ali so med rešenimi tudi šolarke, ki so jih aprila lani ugrabili iz šole v Chiboku.

Nigerijska vojska je v zadnjih mesecih naznanila uspešno rešitev več sto ljudi, ki so jih kot ujetnike zadrževali skrajneži. Obenem pa v zadnjih dneh z nemirnega območja prihajajo številna poročila o novih napadih skupine. Med drugim so njeni pripadniki v nedeljo v napadu na vas Malari po navedbah prič ubili 13 ljudi.

Prav tako v nedeljo je vojska sporočila, da je na severovzhodu izvedla zračne napade na džihadistično skupino, da bi odbila enega izmed njenih napadov.

Več držav skupaj proti skupini
V krvavem uporu Boko Harama je od leta 2009 v Nigeriji umrlo več kot 15.000 ljudi. V zadnjih mesecih je skupina intenzivno širila svoje delovanje tudi na sosednje države. Nigerija s svojimi sosedami tako pripravlja delovanje novih večnacionalnih sil, ki bi se zaradi stopnjevanja nasilja skupine borile proti skrajnežem. Sile naj bi štele 8.700 pripadnikov iz vrst vojakov iz Nigerije, Kameruna, Čada in Nigra in naj bi začele delovati kmalu.