Indija in Bangladeš sta že vseh 44 let zaveznici, ki pa nista izkoristili vseh možnosti sodelovanja. Ureditev ozemeljskega spora izpred stoletij je simbolni in dejanski korak k tesnejšim odnosom med sosedoma. Foto: Reuters
Indija in Bangladeš sta že vseh 44 let zaveznici, ki pa nista izkoristili vseh možnosti sodelovanja. Ureditev ozemeljskega spora izpred stoletij je simbolni in dejanski korak k tesnejšim odnosom med sosedoma. Foto: Reuters
Indija - Bangladeš
Prebivalci enklav so bili povečini ujetniki majhnih koščkov ozemlja Indije oz. Bangladeša v sosednji državi. Foto: Reuters

Državi sta zgodovinski sporazum podpisali ob dvodnevnem obisku indijskega premierja Narendre Modija v Bangladešu. V središču Modijevega prvega obiska v Daki po izvolitvi maja lani je sporazum, s katerim bi rešili vprašanje meje med državama, ki je dolga kar 4.000 kilometrov. S podpisom sporazuma so razrešili zmedo, ki je vladala vse od osamosvojitvene vojne Bangladeša od Pakistana leta 1971.

Izvor enklav – menjave vasi med princi pred stoletji
Posredovanje Indije na strani osamosvojitvenih sil takratnega Vzhodnega Pakistana je bilo za zmago v tej vojni ključno in vse kasnejše vlade v Daki so imele dobre odnose z New Delhijem. A dogovora o lastništvu 162 enklav – otočkov ozemelja, ki so nastali na podlagi lastniških dogovorov lokalnih princev pred več stoletij – državama več desetletij ni uspelo podpisati.

Končno omogočen razvoj obmejnih območij
V skladu s podpisanim sporazumom bo sedaj 111 enklav dobil Bangladeš, 51 pa Indija. Ljudem, ki živijo v teh enklavah, bo omogočena izbira, ali želijo živeti v Indiji ali Bangladešu, imeli pa bodo tudi možnost pridobitve državljanstva. Na omenjenem ozemlju živi okoli 50.000 ljudi, ki zaradi odročnosti in obmejnosti pogosto niso imeli dostopa do številnih osnovnih storitev, kot so šole in bolnišnice.

Modi, ki ga je v Daki sprejela bangladeška kolegica Šejh Hasina, je sporazum primerjal celo s padcem Berlinskega zidu in ga označil za pomemben trenutek v odnosih med državama. Po podpisu je Modi dejal, da imata Indija in Bangladeš sedaj urejeno mejo, ki bo postala varnejša, življenje tamkajšnjih prebivalcev pa stabilnejše. Tudi bangladeška premierka Hasina je izrazila zadovoljstvo, da se je dolgoletno vprašanje razrešilo miroljubno.

Indija vlaga milijarde v infrastrukturo
Ob kopici drugih sporazumov Indija Bangladešu obeta posojilo v višini dveh milijard evrov, ki bosta namenjeni predvsem infrastrukturnemu razvoju. Premierja obeh držav sta poleg tega oznamovala odprtje avtobusnih povezav med bangladeško prestolnico in štirimi vzhodnoindijskimi mesti. Daka je poleg tega blizu svojega južnega pristanišča razglasila posebno ekonomsko območje, namenjeno izključno indijskim vlagateljem.

Prav tako sta dva indijska koncerna z bangladeškim državnim energetskim in razdeljevalnim podjetjem Power Developement Company podpisala 5,5 milijarde dolarjev vredno pogodbo za gradnjo novih elektrarn v energetsko obubožanem Bangladešu.