Bergdahl je med služenjem v Afganistanu postal kritičen do ameriške vojaške operacije. Foto:
Bergdahl je med služenjem v Afganistanu postal kritičen do ameriške vojaške operacije. Foto:

28-letni Bergdahl je iz ameriškega vojaškega oporišča Ramstein v Nemčiji priletel v oporišče San Antonio v Teksasu, kjer bo po besedah predstavnikov ameriške vojske opravil naslednjo fazo "reintegracije". V oporišču naj bi se tudi prvič po izpustitvi iz ujetništva srečal s svojo družino.

Izpustili so ga konec maja in ameriške oblasti so v zameno izpustile pet visokih predstavnikov talibanskega gibanja, ki so bili zaprti v vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi in bodo zdaj v skladu z dogovorom o zamenjavi leto dni preživeli v Katarju.

"Naša glavna naloga je, da vojaku Berghdalu še naprej zagotovimo oskrbo in podporo, ki jo potrebuje," je v izjavi za javnost povedal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.

Namigi o dezerterstvu
Izmenjavo so močno kritizirali republikanci in tudi nekateri demokrati, ki opozarjajo, da gre za nevaren precedens, ki bi lahko ogrozil življenja Američanov po svetu. Prepričani so tudi, da so talibanski zaporniki prenevarni za izpustitev na prostost. Beli hiši še očitajo, da o zamenjavi ni obvestila kongresa.

Kmalu po izpustitvi so se oglasili nekateri komentatorji in vojaki, ki so Bergdahla označili za dezerterja, in zahtevali, naj ga kaznujejo. Pentagon je sporočil, da je svoje oporišče v afganistanski pokrajini Paktika zapustil prostovoljno, vendar še ni jasno, ali je nameraval dezertirati.