Narednika Bergdahla so talibani zadrževali kar pet let. Vojak, ki je medtem izgubil upanje, da bo kdaj rešen, naj bi zdaj imel po prvih poročilih težave z angleščino. Foto: EPA
Narednika Bergdahla so talibani zadrževali kar pet let. Vojak, ki je medtem izgubil upanje, da bo kdaj rešen, naj bi zdaj imel po prvih poročilih težave z angleščino. Foto: EPA
Obama s presrečnimi starši rešenega vojaka. Foto: EPA
Bergdahl se bo vrnil domov v Idaho, kjer je njegovo dolgoletno dekle sicer zdaj že dve leti v zvezi z drugim fantom. Foto: EPA

Republikanci opozarjajo, da bi odmevna menjava lahko ogrozila ameriška življenja.

Po besedah senatorja Johna McCaina, sicer nekdanjega predsedniškega kandidata in nekdanjega vojaškega zapornika, so predani zaporniki, ki so jih že prepeljali v Katar, med tistimi, ki predstavljajo največje tveganje, ki so "najverjetneje odgovorni za smrt več tisoč ljudi" in "imajo morda sposobnost ponovnega vstopa v boj". Peterica je bila v ameriškem vojaškem oporišču na Kubi zaprta deset let.
Dogovor je okrcal celo sam Afganistan, češ da je predaja zapornikov tretji državi (Katarju, op. a.) v nasprotju z mednarodno zakonodajo. Katar je bil namreč več mesecev posrednik v pogajanjih med stranema.

Proti dogovoru se je javno izrekla vrsta republikancev, ki menijo, da menjava, pri kateri gre za dejansko pogajanje s teroristi, predstavlja nevaren precedens. Predsednik senatnega obveščevalnega odbora Mike Rogers tako meni, da je Washington zdaj "postavil ceno" Al Kaidi, kadar bo ta naslednjič izsiljevala z odkupnino.
Republikanske strahove so potrdili tudi talibani sami - njihov vrhovni vodja Mula Omar je namreč izmenjavo označil za "veliko zmago" za njegovo skupino.

Prehitro ukrepanje?

Porajajo se tudi vprašanja o zakonitosti dogovora, saj Obamova administracija o premestitvi zapornikov kongresa ni v zadostni meri obvestila kongresa. Ameriški obrambni minister Chuck Hagel kritike zavrača, češ da je morala vojska ukrepati hitro, "da bi rešila njegovo življenje". "Nismo se pogajali s teroristi. Narednik Bergdahl je bil vojni zapornik. To je normalen postopek pri reševanju svojih zapornikov," je povedal za NBC.

To je potrdila tudi Obamova svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice, ki je dejala, da je Bergdahlovo vse krhkejše zdravstveno stanje terjalo takojšnje ukrepanje in je bilo zato "nujno in primerno", da prezrejo pravilo o 30-dnevnem roku za obveščanje kongresa.

"Nobenega vojaka se ne pusti na bojišču"
28-letnega narednika Bowa Bergdahla so talibani predali ameriškim silam v Afganistanu v soboto.

Bergdahl je bil edini poznani pogrešani vojak v afganistanski vojni. Zajeli so ga v neznanih okoliščinah na vzhodu Afganistana 30. junija leta 2009, potem ko je bil dva meseca član ameriških sil v tej državi.

V čustvenem govoru je Bergdahlov oče Robert dejal, da je ponosen, kako daleč je bil pripravljen iti njegov sin, da bi pomagal Afganistancem, a opozoril, da bi bilo njegovo okrevanje lahko dolgotrajno in da bi ga prenagle spremembe lahko tudi ubile.
Z ženo sicer s sinom še vedno nista govorila, saj je ta trenutno na opazovanju v ameriški vojaški bolnišnici v Nemčiji. Njegov oče je povedal, da ima sin za zdaj težave z angleščino, zato mu je poslal sporočilo kar v paštu (jeziku, ki ga govorijo v Afganistanu).
Ameriški predsednik Barack Obama je po izpustitvi dejal, da je Bergdahlova izpustitev "opomnik ameriške neomajne predanosti načelu, da se nobenega vojaka ali vojakinje ne pusti na bojišču".