Izrael izpade kot Goljat, meni matthew Gould. Foto: EPA
Izrael izpade kot Goljat, meni matthew Gould. Foto: EPA
Palestinski protestnik pred novimi judovskimi naselbinami na Zahodnem bregu. Foto: EPA
Gould z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom ob nastopu svojega položaja leta 2010. Foto: EPA
Gould z ženo. Foto: EPA

V Veliki Britaniji vse bolj narašča zaskrbljenost, ker ni zaznati nobenega napredka v mirovnem prcesu, Izrael pa je zdaj videti kot Goljat proti palestinskemu Davidu, je v neobičajno odkritem intervju za izraelski Channel 10 povedal Matthew Gould.
Gould je dejal, da med britanskimi poslanci zaznava obrat k bolj kritičnemu pogledu na Izrael: "Izraelci se bodo morda čez 10 let zbudili in odkrili, da se je raven razumevanja v mednarodni skupnosti nenadoma spremenila, potrpežljivosti za neprekinjeni status quo pa ni več."
In še: "Podpora Izraelu se je začela načenjati, pa ne govorim o ljudeh na obronkih, ki glasno kričijo in pozivajo k bojkotom. Zanimiva kategorija so tisti člani parlamenta v sredini in v tej skupini opažam obrat."

"Za obrat kriva politika"
Gould je ob tem opozoril, da Velika Britanija še zdaleč ni edina, ki jo skrbi pomanjkanje napredka v mirovnih pogajanjih: "Vsak, ki ga skrbi položaj in ugled Izraela v svetu, bi moral biti zaskrbljen zaradi načete podpore javnosti." Za obrat v podpori je kriva izraelska uradna politika, ki si na vse pretege skuša propagirati proizraelski načrt, meni Gould.
"Večina Britancev morda ni strokovnjakov na tem področju, vseeno pa niso butasti in vidijo vrsto naznanil o novih naseljih, berejo članke o dogajanju na Zahodnem bregu in o omejitvah v Gazi," razlaga britanski veleposlanik.

Izrael zavrača Gouldove izjave
Na Gouldove izjave se je že odzvalo izraelsko zunanje ministrstvo. "Prijateljski občutki med Izraelci do Britancev in Velike Britanije na splošno so prav tako močni, kot so vedno bili. Žalosti nas, da slišimo veleposlanika govoriti o naraščajoči asimetriji. A diplomati ne dajejo le opazk, ampak prenašajo sporočila. To sporočilo smo prejeli," je povedal predstavnik ministrstva Yigal Palmor.

Dermot Kehoe, vodja Bicoma, organizacije za promocijo Izraela v VB, pa: "Britansko-izraelski odnos še nikdar ni bil močnejši v smislu sodelovanja na področju trgovine, tehnologije in varnosti. Naše ankete kažejo, da se razmerje ne krha. Veleposlanik ima vso pravico izpostaviti pomen mirovnega procesa za britansko javnost. A Izrael ni Goljat, ampak je majhna država, obkrožena z grožnjami od Irana do Hezbollaha in Hamasa. Tudi Palestinci nosijo svoj del odgovornosti za neuspešna mirovna pogajanja."

Gouldovo biblično analogijo je zavrnil tudi predstavnik izraelskih oblasti, češ da "ne opisuje ničesar blizu resničnosti". "Gre za nepošten poskus uporabe bibličnega mita, ga sprevreči in z judovsko terminologijo očrniti Izrael."

Prvi Jud na položaju
Britansko veleposlaništvo v Tel Aviva intervjuja ni želelo komentirati.

40-letni Gould je sicer prvi Jud na položaju britanskega veleposlanika v Izraelu. Ob prihodu na svoj položaj leta 2010 je povedal, da mu njegovo judovstvo daje "globoko razumevanje, zakaj je Izrael tako fiksiran na lastno varnost, zakaj varnost in mir Izraelu pomenita toliko in zakaj gre za državo, ki se tako zelo počuti, da živi na noževi konici".