Racehl Corrie je postala obraz palestinskega boja proti izraelski okupaciji. Foto: EPA
Racehl Corrie je postala obraz palestinskega boja proti izraelski okupaciji. Foto: EPA
Starša mlade Rachel sta z žalostjo sprejela razsodbo. Foto: EPA

Kot je razsodil sodnik okrožnega sodišča v Haifi na severu Izraela, tako na strani izraelske vojske kot tudi voznika omenjenega buldožerja ni bilo malomarnosti.
Poznejša preiskava vojaške policije o smrti aktivistke je bila ustrezno izvedena, je ocenil sodnik Oded Geršon.

23-letna aktivistka je bila ubita 16. marca 2003 blizu mejnega prehoda Rafa med Egiptom in območjem Gaze. Takrat je bila v skupini propalestinskih aktivistov, ki so skušali z živim ščitom preprečiti rušenje hiše na jugu Gaze.

"Ovirala operacije"
Izraelska vojska je preiskavo o incidentu sklenila še istega leta z ugotovitvijo, da je bila Corriejeva ubita "med oviranjem operacij, ki so jih vodili vojaški buldožerji". Disciplinski postopek ni bil sprožen proti nikomur, saj naj bi vojaki na buldožerju Corriejeve ne videli, ker je bila skrita za kupom kamenja.
Protestniki, ki so bili takrat z njo, sicer trdijo nasprotno - voznik naj bi mlado Američanko povsem dobro videl, a ga to ni ustavilo.

Nezadovoljna z rezultatom preiskave je družina pokojne marca 2010 vložila civilno tožbo proti državi Izrael in izraelskemu obrambnemu ministrstvu z zahtevo po simbolični odškodnini v višini enega dolarja ter povrnitvi stroškov.
Obraz vstaje
Starša Corriejeve sta pripotovala iz ZDA, da bi v živo prisostvovala današnjemu izreku sodbe, dogajanju na sodišču pa sta sledila s pomočjo prevajalca. Pridružilo se jima je kakih 50 prijateljev in podpornikov.

Smrt Rachel Corrie, prostovoljke pri mednarodnem propalestinskem gibanju Solidarity, je dekle naredila za simbol vstaje, njena zgodba pa je služila kot navdih za gledališko igro in knjigo Let Me Stand Alone.