V zadnjem času so trem Američankam zavrnili vstop v Izrael. Foto: EPA
V zadnjem času so trem Američankam zavrnili vstop v Izrael. Foto: EPA
Še posebej pozorni so varnostniki na mirovne aktiviste. Foto: EPA
Varnostna služba na letališču Ben Gurion. Foto: EPA

Izraelska varnostna agencija Šin Bet trdi, da je ravnala v skladu z zakonom, poroča časnik Haaretz.

Sodeč po pričanju treh ameriških turistk, Šin Bet zahteva dostop do teh Googlovih računov od turistov z arabskimi priimki. Ker turistke ob prihodu na telavivsko letališče Ben Gurion prejšnji mesec niso hotele dati dostopa do pošte, jim je varnostna služba zavrnila vstop v državo.

Trojica poroča, da so jih varnostniki na letališču zasliševali več ur, od njih zahtevali, da se prijavijo na svoje zasebne račune elektronske pošte, in ko ena izmed njih tega ni želela storiti, so ji varnostniki odvrnili, da mora prav gotovo nekaj skrivati, in jo spraševali, ali je teroristka. Po krajšem pridržanju so ji sporočil, da nima dovoljenja vstopiti v Izrael, in jo naslednji dan vkrcali na letalo za ZDA.

Enako se je zgodilo z drugima dvema ženskama, ki pa sta z velikimi zadržki odprli svoje račune. Agenti so iskali ključne besede, kot so "Zahodni breg" in "Palestina", se rogali določenim pogovorom po e-pošti in si izpisovali imena prijateljev in dopisovalcev. Agenti so ju tudi spraševali, ali se "počutita bolj ameriško ali bolj arabsko" in da mora biti prav gotovo to zadnje. Po več urah zasliševanja so jima vstop zavrnili.
Blokada za aktiviste
Najwa Doughman, Sasha Al Sarabi
in mirovna aktivistka Sandra Tamari so vse Američanke palestinskega rodu. Cilj natančnejših pregledov arabskih obiskovalcev naj bi bil poskus izkoreninjanja posameznikov z zgodovino propalestinskega aktivizma.

Ronit Eckstein, predstavnik letališke varnostne službe, je povedal, da je za vstop turistov v državo pristojno notranje ministrstvo in da predstavniki varnostne službe, ki so ženske zasliševali, niso uslužbenci letališke varnostne službe ali letališča Ben Gurion.

Z notranjega ministrstva so sporočili, da je za varnostne preglede odgovoren Šin Bet, ta pa je potrdil, da so njihovi agenti zaslišali ženske, ob tem pa poudarili, da so bila vsa dejanja agentov v skladu z izraelskimi zakoni.

Sodeč po poročilu, je Izrael po spopadih z mednarodnimi aktivisti, ki skušajo prebiti izraelsko zaporo Gaze, postal vse strožji v svoji varnostni politiki. Izrael pogosto uporablja družabna omrežja, da bi identificiral aktiviste in jim preprečil vkrcanje na letala v Izrael - agenti tako zahtevajo od turistov njihov itinerarij, članke, ki so jih napisali, ali pa celo njihove zapise na Facebooku.
V zadnjem času tudi tuji novinarji v državi poročajo o nasilnih osebnih preiskavah, zaradi česar se jih je nekaj že uprlo.