Izrael je sporočil, da je napad izvedel kot odziv na petkovo raketiranje z območja Gaze. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Izrael je sporočil, da je napad izvedel kot odziv na petkovo raketiranje z območja Gaze. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Izraelsko letalo je po navedbah palestinskih virov napadlo vadišče oboroženega krila Hamasa blizu kraja Han Junis na jugu Gaze. Še predtem so raketo na jug Izraela izstrelili skrajneži.

Gre za prvi izraelski letalski napad na območje Gaze po 50-dnevni izraelski ofenzivi, ki se je končala s prekinitvijo ognja 26. avgusta. V ofenzivi izraelske vojske je bilo ubitih 2.200 ljudi, med njimi večina Ppalestinskih civilistov.

Sodišče EU-ja Hamas umaknilo s seznama terorističnih organizacij
Hamas, ki ima od leta 2007 oblast na območju Gaze, se je pritožil zaradi uvrstitve na seznam terorističnih organizacij. Vojaško krilo Hamasa je bilo uvrščeno na prvi seznam terorističnih organizacij, ki ga je EU oblikoval decembra 2001 po terorističnih napadih v ZDA. Politično krilo organizacije pa je bilo na seznam uvrščeno leta 2003.

Sodišče EU-ja je tako pred dnevi razsodilo, da mora Evropska unija skrajno palestinsko gibanje Hamas umakniti s seznama terorističnih organizacij. Na seznam je bilo namreč uvrščeno "na podlagi sklepanj iz navedb medijev in medmrežja, ne pa na podlagi premišljene pravne presoje", je razsodilo sodišče. Izpostavilo pa je, da je sodbo sprejelo na tehnični podlagi, in "ne vsebinske ocene vprašanja opredelitve Hamasa kot teroristične skupine". Določilo je še, da ostaja premoženje Hamasa zamrznjeno še tri mesece ob morebitni pritožbi institucij EU-ja.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu s pojasnili sodišča ni zadovoljen in je že zahteval, da EU Hamas takoj znova vrne na seznam, saj gre za "morilsko teroristično organizacijo", ki v prisegi kot svoj cilj navaja uničenje Izraela.

Evropska komisija je sporočila, da ima kljub razsodbi Hamas za teroristično organizacijo.
Sodišče je sicer na skoraj popolnoma enaki podlagi oktobra s tega seznama že umaknilo šrilanške Tamilske tigre.