Gilo bo bogatejši za več kot tisoč domov, Palestinci pa prikrajšani za nov kos zemlje, na kateri želijo zgraditi svojo neodvisno državo. Foto: EPA
Gilo bo bogatejši za več kot tisoč domov, Palestinci pa prikrajšani za nov kos zemlje, na kateri želijo zgraditi svojo neodvisno državo. Foto: EPA

Izraelsko notranje ministrstvo je v ponedeljek zvečer odobrilo gradnjo 1.200 novih domov za judovske naseljence v podaljšku judovske naselbine Gilo na jugu Jeruzalem v bližini Betlehema.

Po poročanju izraelske skupine Terrestial Jerusalem, ki spremlja nezakonite gradnje na palestinskih ozemljih, je Izrael samo v zadnjih sedmih dneh odobril gradnjo 5.350 stanovanjskih enot v vzhodnem Jeruzalemu.

Tako množičnih odobritev novih domov za judovske naseljence ni bilo že od šestdnevne vojne leta 1967, ko je Izrael zasedel in priključil vzhodni Jeruzalem, česar pa mednarodna skupnost ni nikoli priznala.

Več kot očitno je, da gre za odgovore na palestinski uspeh v ZN-u, potem ko je Generalna skupščina novembra dvignila status Palestine v državo opazovalko nečlanico, s čimer ji je dejansko priznala državnost.

Okoli pol milijona judovskih naseljencev je v ponedeljek razveselil še obrambni minister Ehud Barak, ki je med drugim pristojen tudi za zasedena palestinska ozemlja, saj je potrdil odločitev vlade, da kolidžu v četrti največje judovske naselbine na Zahodnem bregu Ariel podeli status univerze.

Status univerze v Arielu s približno 18.000 judovskimi naseljenci je izraelska vlada podelila že septembra, zadnjo besedo pa je imel obrambni minister. Dvigu statusa je sicer nasprotoval izraelski svet za visoko šolstvo, saj gre po njegovem mnenju za politično odločitev.