V Maale Aduminu na zasedenih ozemljih živi okoli 35.000 judovskih naseljencev. Foto: EPA
V Maale Aduminu na zasedenih ozemljih živi okoli 35.000 judovskih naseljencev. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Netanjahu se ne zmeni za kritike njegovih načrtov. Foto: EPA
Palestinci
Izrael se je v nedeljo odločil še za eno sporno potezo. Zadržali bodo nakazilo denarja Palestincem, ki so ga zbrali z davki in carinami. Gre za 120 milijonov dolarjev, ki naj bi jih Palestinci dolgovali Izraelu za plačilo računov za dostavljeno elektriko. Foto: EPA
Judovska naselbina
Na zasedenem Zahodnem bregu živi okoli pol milijona judovskih naseljencev. Foto: EPA

Izraelske oblasti so se le dan po dvigu statusa Palestine v Generalni skupščini Združenih narodov iz države opazovalke v državo nečlanico maščevalno odzvale z napovedjo, da bodo v Vzhodnem Jeruzalemu, ki si ga lastijo Palestinci, od leta 1967 pa ga zaseda Izrael, zgradile novih tri tisoč stanovanjskih enot za judovske naseljence, kar je sprožilo obsodbe z vsega sveta.

Prav gradnja judovskih naselij na Zahodnem bregu, ki naj bi predstavljal osrčje prihodnje neodvisne palestinske države, je namreč razlog, da so se mirovna pogajanja med obema stranema že pred dvema letoma znašla v slepi ulici, potem ko so Palestinci zahtevali ustavitev spornih gradenj na zasedenih ozemljih, Izrael pa je vztrajal, da za nadaljevanje pogajanj ne sme biti nobenih pogojev.

Češka je edina evropska država, ki je glasovala proti resoluciji o Palestini, medtem ko so jo mnoge podprle. Slovenija se je glasovanja vzdržala. Prihodnji teden bo Prago obiskal izraelski premier Benjamin Netanjahu in se Čehom zahvalil za podporo.

Britanske, francoske in švedske oblasti so poklicale na zagovor izraelske veleposlanike v Londonu, Parizu in Stockholmu, da izrazijo nestrinjanje zaradi potez Izraela. Nemčija, ki velja za najtesnejšo izraelsko zaveznico v Evropi, je Izrael pozvala, naj se vzdrži širjenja svojih naselbin, medtem ko je Rusija izrazila resno zaskrbljenost.

Britansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da izraelski načrt meče senco dvoma na njegovo iskrenost pri iskanju miru s Palestinci. Izrael so pozvali k razmisleku in zagrozili z "odločnim odzivom", če se bo gradnja začela.

Francija je izraelskemu veleposlaniku izrazila resno zaskrbljenost in ga spomnila, da gradnja na zasedenih ozemljih ni samo nezakonita, ampak pomeni tudi "oviro" za oživitev mirovnih pogajanj s Palestinci.

Pariz in London sta zanikala, da bi iz Izraela odpoklicala svoja veleposlanika.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je Izrael opozoril, da bo njegov načrt prizadejal "skoraj smrtni udarec" rešitvi izraelsko-palestinskega spora v smeri oblikovanja dveh držav - judovske in palestinske, druge ob drugi.

Načrtovana gradnja zajema gričevnato območje E1, ki leži med Jeruzalemom in judovsko naselbino Maale Adumin na Zahodnem bregu, in bi resno ogrozila oblikovanje palestinske države, saj bi prepolovila Zahodni breg in odrezala Palestince od Jeruzalema. Do zdaj so bili ti načrti le na papirju, saj so jim odločno nasprotovale ZDA, ki so od Izraela dobile zagotovila, da tam ne bo gradil.

Izraelski finančni minister Juval Steinitz je branil odločitev za gradnjo novih naselbin, saj po njegovih besedah niso mogli ostati ravnodušni do enostranske poteze Palestincev v Združenih narodih.

"Povem vam, ti isti Evropejci in Američani, ki nam zdaj govorijo, da smo 'poredni' zaradi našega odziva, razumejo prav dobro, da smo se morali odzvati in tudi sami so opozarjali palestinske oblasti," je dejal Steinitz.

Izrael je obsodil diplomatsko potezo Palestincev v ZN-u kot "hudo kršitev" prejšnjih dogovorov z Izraelom.

Izrael januarja čakajo parlamentarne volitve in premier Benjamin Netanjahu se kljub temu, da mu javnomnenjske ankete napovedujejo zmago, ne zmeni za kritike doma in po svetu, ampak se skuša predstavljati kot odločni branitelj izraelskih interesov, čeprav mu del domače javnosti očita, da vodi državo v mednarodno izolacijo.

"Nadaljevali bomo gradnje v Jeruzalemu in na vseh krajih, ki so na zemljevidu izraelskih strateških interesov," je bil odločen Netanjahu na nedeljski seji izraelske vlade.

Iz njegovega kabineta je v ponedeljek prišlo sporočilo, da Izrael ne bo opustil načrtov za širjenje naselbin in bo še naprej branil svoje življenjske interese, kljub pritisku mednarodne skupnosti. Spremembe odločitve ne bo, še sporočajo.