Po srečanju z Obamo je Netanjahu pred izraelskimi novinarji poudaril, da so bile nove stanovanjske enote načrtovane že dve leti. Foto: Reuters
Po srečanju z Obamo je Netanjahu pred izraelskimi novinarji poudaril, da so bile nove stanovanjske enote načrtovane že dve leti. Foto: Reuters
Zahodni breg
Izrael načrtuje 2500 stanovanjskih enot na Zahodnem bregu oziroma vzhodnem Jeruzalemu, ki ga želijo Palestinci za svojo prestolnico. ZDA ta načrt kritizirajo od samega začetka, ker škoduje mirovnim prizadevanjem. Foto: EPA

"Tak razvoj dogodkov bo sprožil obsodbo mednarodne skupnosti in bo postavil pod vprašaj izraelsko zavezo za mirno ureditev spora s Palestinci," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest in opozoril, da bo to oddaljilo Izrael tudi od najtesnejših zaveznikov.

Izraelski premier se je na kritike Bele hiše glede gradnje novih naselij odzval z besedami, naj Washington "preuči dejstva in podrobnosti, preden podaja izjave". Minister za stanovanja Uri Ariel je med drugim za izraelski vojaški radio dejal, da bo med omenjenimi stanovanjskimi enotami 1000 namenjenih "Arabcem".

Izrael pozornost preusmeril na Iran
Ostra kritika Izraela je presenetljiva, saj sta Barack Obama in Benjamin Netanjahu pred kamerami ponavljala zaveze o večni ljubezni med državama in neomajni zavezi druga drugi. Netanjahu je Obamo znova posredno obtožil naivnosti, ker polaga upe v uspeh pogajanj o jedrskem programu Irana. Dejal je, da Iran želi s pogajanji le odstraniti sankcije in ostati na poti do jedrske sile.

Earnest je kritiziral tudi zasedbo stanovanjskih poslopij v arabski soseski vzhodnega Jeruzalema Silvan, kamor se je v zadnjih letih vrinilo več sto skrajnih izraelskih naseljencev. Earnest je dejal, da bo to izzivalno dejanje zaostrilo napetosti v času, ko so že tako ali tako ostre.

Umik Izraela do novembra 2016
Ko sta se v Washingtonu pogovarjala Obama in Netanjahu, je palestinska delegacija v ZN-u članicam Varnostnega sveta poslala osnutek resolucije s prošnjo, naj najpomembnejši organ svetovne organizacije določi november 2016 kot skrajni rok za umik Izraela z ozemelj, zasedenih po vojni leta 1967, vključno z vzhodnim Jeruzalemom. Osnutek resolucije poziva tudi k namestitvi mednarodnih sil za zaščito palestinskega prebivalstva pred Izraelom.