Izrael je v zadnjih tednih ubil najmanj 89 celotnih družin, sporočajo s palestinskega ministrstva za zdravje. Foto: Reuters
Izrael je v zadnjih tednih ubil najmanj 89 celotnih družin, sporočajo s palestinskega ministrstva za zdravje. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je zatrdil, da vojska meri le na vojaška oporišča Hamasa, čeprav je med vsemi žrtvami izraelske ofenzive na Gazo kar 70 odstotkov civilistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Med današnjimi smrtnimi žrtvami sta tudi 78-letna ženska in triletni fantek. Palestinsko ministrstvo za zdravje medtem sporoča, da je bilo v Gazi v izraelskih napadih ubitih najmanj 89 družin v celoti.

Izraelska vojska je sporočila, da so njena letala napadla 30 ciljev. BBC poroča, da je bilo iz Gaze v ponedeljek izstreljenih več kot 80 raket. Izraelski mediji poročajo, da je bila lažje ranjena ena ženska.

Po navedbah izraelskih zračnih sil je izraelska vojska uničila oporišče, od koder so bile v nedeljo izstreljene rakete na Jeruzalem. Na severu Gaze sta uničeni dve mošeji. Izrael trdi, da je bilo v eni skladišče orožja, drugo pa so palestinski borci uporabljali kot kraj srečevanja.

Napadi v času novega poziva k premirju
Palestinska tiskovna agencija Ma'an news poroča, da se novi napadi dogajajo v času, ko je Egipt po palestinskih virih predlagal novo premirje v Gazi. Po tem predlogu bi odprli mejne prehode palestinske enklave pod izraelsko in tudi egiptovsko zaporo, vanjo pa bi spustili človekoljubno pomoč in material za obnovo. Predlog predvideva tudi pogovore o spornih točkah za dosego trajnega premirja v mesecu dni.

Palestinski zunanji minister Rijad Al Maliki je dejal, da je egiptovski predlog "edina rešitev", in opozoril, da bi se v nasprotnem primeru Palestinska osvobodilna organizacija, ki je legitimni predstavnik vseh Palestincev, pritožila Varnostnemu svetu ZN-a.

"Po podpisu Rimskega statuta bo Palestina postala članica ICC-ja in bomo uradno zahtevali preiskavo izraelskih vojnih zločinov," je dejal. Postopki pred ICC-jem bi lahko trajali leta, a nič ne bo oviralo preiskave, je dodal Al Maliki.

Abas naj bi pred pozivom ICC-ju želel soglasje vseh palestinskih političnih skupin, je poudaril zunanji minister. Hamas je soglasje že podal.

Hamas si želi postopke pred ICC-jem
Hamas je tako pozval palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, da na ICC-ju zahteva sojenje izraelskim voditeljem za vojne zločine. Palestina za zdaj še ni članica ICC-ja, k čemur so jo že večkrat pozvale vodilne organizacije za varstvo človekovih pravic.

"Pristopitev k ICC-ju bi bilo pomembno sporočilo, da se mora nekaznovanost vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu, ki so storjeni na palestinskih ozemljih, končati enkrat za vselej," je pred časom dejal Philip Luther, direktor oddelka za Bližnji vzhod in severno Afriko v organizaciji Amnesty International.

Izrael: "Pogajanj med napadi ne more biti"
Abas je sicer sporočil, da bo Egipt povabil izraelsko in palestinsko delegacijo v Kairo na nova pogajanja o trajnejši ustavitvi ognja na območju Gaze. Egipt bi lahko Palestince in Izrael na nova pogajanja o prekinitvi ognja povabil v 48 urah. Da je predlog Kairo obema stranema že posredoval, je za AFP potrdil neimenovani egiptovski predstavnik. Palestinci trdijo, da je zanje nov predlog sprejemljiv, Izrael pa informacij ni želel komentirati. Tiskovni predstavnik izraelskega premierja Mark Regev je dejal le, da Izrael ni spremenil stališča, da pogajanj med napadi ne more biti.

Netanjahu: Izrael bo nadaljeval vojaško operacijo
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v nedeljo napovedal, da bo Izrael nadaljeval ofenzivno operacijo Zaščitni rob, dokler bo treba.

V nedeljo popoldne je Izrael izvedel 27 zračnih napadov, iz Gaze pa je bilo izstreljenih 50 raket, 47 jih je pristalo na izraelskem ozemlju, poroča palestinska agencija Ma'an news. Pri tem je ena raketa zadela mejni prehod in ranila štiri Izraelce.

Med palestinskimi smrtnimi žrtvami so bili tudi mati in njeni trije otroci, saj je raketa zadela njihov dom. Ena izmed tarč izraelske vojske je bil tudi Mohamed Al Oul, ki je po navedbah izraelske vojske skrbel za denarne transakcije Hamasa.

Netanjahu poziva Palestince
"Hamas plačuje in bo plačeval visoko ceno za svoje zločine. Prebivalce Gaze pozivam, da zapustijo vsakršno območje, na katerem izvaja Hamas svoje teroristične dejavnosti. Vsak tak prostor je za nas tarča," je dejal Netanjahu, ki je zatrdil, da so tarča vojske vojaška oporišča Hamasa. Pri tem je palestinsko gibanje primerjal s sunitsko skupino Islamska država (IS), prej znano kot Isil (Islamska država Iraka in Levante), ki je na delu Sirije in Iraka razglasila kalifat. "Hamas je Isil in Isil je Hamas," je dejal Netanjahu.

"Imunitete ne bo imel nihče"
Blago opozorilo je namenil tudi sosednjemu Libanonu in Siriji, saj so s teh območij ponoči na ozemlje Izraela priletele rakete. "Imunitete ne bo imel nihče, ki napade državljane Izraela," je bil jasen Netanjahu. V soboto je bila iz Libanona izstreljena raketa, ki je zadela severni del Izraela in povzročila gmotno škodo. V nedeljo pa je bilo z ozemlja, ki je pod nadzorom Sirije, nad Golansko planoto izstreljenih pet raket, žrtev ali ranjenih ni bilo.

V času operacije Zaščitni rob je umrlo najmanj 2.100 Palestincev in 68 Izraelcev. Glede na oceno Združenih narodov je bilo med Palestinci 70 odstotkov ubitih civilistov, med njimi več kot 570 otrok, na izraelski strani pa so med ubitimi štirje civilisti.