Netanjahu je lahko samozavesten pred volitvami, saj se mu obeta prepričljiva zmaga. Foto: EPA
Netanjahu je lahko samozavesten pred volitvami, saj se mu obeta prepričljiva zmaga. Foto: EPA

Za samorazpustitev parlamenta je glasovalo 100 od 120 poslancev, medtem ko ni bil nihče proti.

Izraelski premier je predčasne volitve napovedal prejšnji teden, potem ko v vladajoči koaliciji ni dobil podpore glede proračunskega svežnja, ki predvideva ostre varčevalne ukrepe. Redne volitve so bile sicer predvidene oktobra prihodnje leto.

Netanjahu se je za predčasne volitve verjetno odločil tudi zato, ker mu kljub hudi gospodarski krizi priljubljenost med rojaki ni padla. Njegovemu desnosredinskemu Likudu se skupaj z nekaterimi verskimi strankami obeta prepričljiva zmaga in povečanje števila poslanskih sedežev v parlamentu.

Javnomnenjska anketa časopisa Haretz je pokazala, da bi koalicija Netanjahuja število sedežev v knesetu povečala na 68 - za dva več kot zdaj, opozicija pa bi jih dobila le 52.

Razlog za krepitev podpore so tudi varnostne napetosti v regiji, pri čemer volivci bolj zaupajo "močnemu" Netanjahuju, na kar je izrecno opozoril tudi sam v ponedeljkovem govoru poslancem.

"V manj kot stotih dneh bodo prebivalci Izraela odločali, kdo jih bo vodil v času največjih varnostnih izzivov od nastanka države, kdo jih bo vodil v času najhujše gospodarske krize, ki je svet ni videl zadnjih 80 let," je dejal Netanjahu.

Za Netanjahuja je največji izraelski izziv Iran s svojim jedrskim programom, a po zagotovilih izraelskega premierja mu bodo z vsemi sredstvi preprečili, da bi razvil jedrsko orožje, pri čemer ni izključil niti vojaškega posega.

"Danes imamo zmogljivosti, da ukrepamo proti Iranu in njegovim satelitom. Zmogljivosti, ki jih nismo imeli v preteklosti," je še zatrdil.