Svet

Poudarki

  • Pogreb bo državni in v skladu z judovskimi običaji
Ariel Šaron
Ariel Šaron je po osmih letih kome, star 85 let, umrl v bolnišnici Tel Hašomer v bližini Tel Aviva. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ariel Šaron kot generalmajor med šestdnevno vojno leta 1967.
Ariel Šaron kot generalmajor med šestdnevno vojno leta 1967. Foto: Reuters
Palestinci v Gazi so ob smrti Ariela Šarona praznovali tako, da so na ulicah nosili njegovo prečrtano fotografijo, mimoidočim pa so ponujali sladko pecivo.
Palestinci v Gazi so ob smrti Ariela Šarona praznovali tako, da so na ulicah nosili njegovo prečrtano fotografijo, mimoidočim pa so ponujali sladko pecivo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
VIDEO
Odzivi ob smrti Šarona pr...
VIDEO
Umrl je nekdanji izraelsk...

Dodaj v

Izraelci žalujejo za 'junakom', Palestinci slavijo smrt 'zločinca'

Iz sveta ob smrti Šarona izrazi sožalja in malce zadržane pohvale
11. januar 2014 ob 16:24,
zadnji poseg: 11. januar 2014 ob 20:31
Jeruzalem - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Medtem ko številni Palestinci ob smrti Ariela Šarona praznujejo, Izraelci žalujejo za svojim junakom, "največjim zaščitnikom Izraela, ki ni poznal strahu", kot je dejal izraelski predsednik Šimon Perez.

"Ni ga več. Odšel je, ko se je sam odločil, da bo odšel," je novinarjem pred bolnišnico Šeba sporočil Šaronov sin Gilad. Nekdanjega izraelskega premierja je zadela možganska kap sredi kampanje 4. januarja 2006, vse od takrat je bil v komi.


Benjamin Netanjahu: Šaron je bil pogumni borec

Ariel Šaron (85) velja za enega najbolj kontroverznih izraelskih politikov. Predsednik izraelske vlade je bil med letoma 2001 in 2006. Po dolgoletnem članstvu v desno usmerjeni stranki Likud je novembra 2005 ustanovil sredinsko stranko Kadima in takrat povzročil pretres na izraelskem političnem prizorišču.

"Spomin nanj bo v srcu naroda živel za vedno," je na Twitterju zapisal izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki ga je označil za "pogumnega borca" in "enega največjih vojaških vodij izraelskih obrambnih sil".

Pogreb bo državni
Izraelski mediji medtem pišejo, da bo Šaronov pogreb državni pogreb. Datuma uradno še niso sporočili, mora pa biti pogreb v skladu z judovskimi pravili čim prej po smrti. Do pogreba bodo posmrtni ostanki premierja ležali v parlamentu, ki ga v Izraelu imenujejo kneset. Šaron naj bi si sicer želel, da ga pokopljejo na hribu blizu njegovega ranča na jugu Izraela ob ženi Lili, ki je umrla za rakom leta 2002.

Izraelski predsednik Šimon Perez pa je v izjavi za javnost zapisal, da je bil Šaron "pogumen vojak in drzen voditelj, ki je imel rad svoj narod". "Bil je eden največjih zaščitnikov in najpomembnejših arhitektov Izraela, ki ni poznal strahu."

Obžalovanje ob smrti nekdanjega premierja je izrazila tudi pravosodna ministrica Cipi Livni, ki je Šarona opisala kot "pogumnega borca, voditelja in kmeta, ki je vedno trdno stal na izraelski zemlji". "Arik je bil človek, ki sem ga imela rada," je še dejala Livnijeva, ki je bila v Šaronovi vladi zunanja ministrica in je skupaj z njim prešla iz Likuda v Kadimo.

Palestinci ob smrti Šarona praznujejo
"Šaron je zločinec in eden tistih, ki je nad Palestince prinesel nesrečo," je sporočil tiskovni predstavnik gibanja Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, Salah El Bardavil. "Ko se palestinski narod spominja Šarona, se spominja le bolečine, krvi, mučenja in zločinov," je še dejal in dodal, da molijo, da bo šel v pekel.

Podobno se je odzvalo gibanje Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ki obvladuje Zahodni breg. "Šaron je bil zločinec, odgovoren za uboj (palestinskega voditelja Jaserja) Arafata, in upali smo, da se bo kot vojni zločinec pojavil pred Mednarodnim kazenskim sodiščem," je dejal visoki član Fataha Džibril Rajub.

Čeprav je veljal Šaron za nepopustljivega politika vojaškega kova, ki je leta 2000 z obiskom na Tempeljskem griču v Jeruzalemu sprožil drugo palestinsko vstajo, je leta 2005 z umikom z območja Gaze kot prvi izraelski voditelj izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj.

Barack Obama izrazil zavezništvo Izraelu
Sožalje sta Šaronovi družini in Izraelu izrekla tudi ameriški predsednik Barack Obama in njegova žena Michelle. V izjavi sta zapisala, da je to "izguba voditelja, ki je svoje življenje posvetil državi Izrael." Obama je ob tem Izraelu znova potrdil "zavezništvo" in izrazil "zahvalo za trajno prijateljstvo med državama". Ob tem je še dejal, da si bodo ZDA prizadevale za "ohranjanje trajnega miru in varnosti Izraelcev".

Oglasila sta se tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton in njegova žena, nekdanja zunanja ministrica Hillary Clinton. O Šaronu sta med drugim zapisala, "da je dal svoje življenje Izraelu" in da jima je bilo "v čast z njim delati, se prepirati in ga opazovati, kako skuša vedno najti pravo pot za svojo ljubljeno državo".

Ban Ki Mun je dejal, da je Ariel Šaron "junak za svoj narod, na prvem mestu vojak in nato državnik". Svet se ga bo spominjal po njegovem političnem pogumu in odločnosti, da sprejme bolečo, a zgodovinsko odločitev o umiku Izraela z območja Gaze, je spomnil. Zdajšnje izraelske oblasti je pozval, naj jim bo Šaronov pragmatizem navdih.

Angela Merkel: Bil je izraelski domoljub
V Evropi se je med prvimi oglasil Van Rompuy, ki je zapisal, da je za smrt izvedel z žalostjo ter da je pokojni odigral ključno vlogo v novejši zgodovini Izraela.

Nemška kanclerka Angela Merkel je o Šaronu menila, da je bil "izraelski domoljub", ki je naredil veliko za svojo državo, ter podobno kot Ban spomnila na umik Izraela iz Gaze leta 2005. Za britanskega premierja Davida Camerona pa je bil "ena najpomembnejših figur v zgodovini Izraela ter premier, ki je pri zasledovanju miru sprejemal pogumne in sporne odločitve".

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem v sožalju pohvalil osebne sposobnosti Šarona in njegova prizadevanja, da zaščiti interese Izraela. Bil je visoko cenjen tako doma kot v svetu, je še zapisal in dodal, da se ga bo Rusija spominjala kot nekoga, ki je vedno podpiral prijateljske odnose med državama ter je veliko prispeval k njunemu sodelovanju.

K. Št.
Ariel Šaron ob prevzemu položaja obrambnega ministra
Ariel Šaron in Moše Dajan med vojno 1956.
Ariel Šaron med narčtovanje operacij v vojni 1956.
Ariel Šaron pozdravlja izraelske vojake med bliskovitim zavzemanjem Sinaja leta 1956.
Generalmajor Ariel Šaron med pregledom vojaških postojank leta 1970.
Mladi Ariel Šaron februarja 1948, tri mesece pred razglasitvijo neodvisnosti Izraela in prve judovsko-arabske vojne.
Ariel Šaron se rokuje s predsednikom Egipa Anvarjem Sadata septembra 1979 po podpisu mirovnega sporazuma med državama.
Ariel Šaron in ameriška zunanja ministrica Madeleine Albright med pogajanji leta 1998 v Wye Riverju, ZDA.
Prijavi napako
Komentarji
KLIPAN
# 11.01.2014 ob 18:49
Katera država na svetu je do sedaj največkrat kršila resolucije OZN???
Izrael.
Ni kaj dodati.
hubert69
# 11.01.2014 ob 16:57
Ne junak, ne zločinec.
Pač človek, ki je bil med vojno na položaju...


Ah, ja sevede, samo ukaze je izpolnjeval. Kot da je položaj nekaj ločenega od ljudi, ki ga zasedajo.
V1p3R
# 11.01.2014 ob 18:33
@ Breathe

Kakšna neumna izjava. Potem takem je bil tudi Hitler "pač" na položaju.

To je tako, kot da bi za morilca dejal, da je bil v času umora "pač" na napačnem kraju ob napačnem času.
lantus
# 11.01.2014 ob 20:23
"Palestinci slavijo smrt 'zločinca'."

Ne samo Palestinci. Vsakdo, ki ne odobrava genocidno židovsko politiko v okupirani Palestini.

http://www.inminds.co.uk/boycott-israel-275x275.gif
Whitetrasher
# 11.01.2014 ob 20:17
Ta enota 101 je nekakšen judovski eskadron smrti glede na njihove hude bitke z ženskami,otroci in starci in to kar so pustili za seboj.
KLIPAN
# 11.01.2014 ob 18:51
@Breathe
"Ne junak, ne zločinec.
Pač človek, ki je bil med vojno na položaju..."
A se mi samo zdi, da imaš do Tita malenkost drugačna merila?
el CARTEL
# 11.01.2014 ob 17:23
in upali smo, da se bo kot vojni zločinec pojavil pred Mednarodnim kazenskim sodiščem

če bi prišel pred mednarnodno kazensko sodišče, bi bil, glede na vse, nedvomno spoznan za nedolžnega...
d_evil
# 11.01.2014 ob 22:35
Izrael ima pravico soditi drugim, vsekakor pa nima nihče pravice soditi judovskemu ljudstvu in državi Izrael.
Ariel Šaron (2001)

Gnilo, gnilo do konca...
hubert69
# 11.01.2014 ob 18:03
Bil je na tako visokem položaju, da je on dajal ukaze.

No saj, odgovoren je tudi za zločine svojih podrejenih.
pankracij
# 11.01.2014 ob 16:57
http://occupiedpalestine.wordpress.com/2
010/10/28/sabra-shatilla-massacre/
libres
# 11.01.2014 ob 20:29
Junak za svoj zaveden (od 'zavesti nekoga') narod, vendar kriv za nezaslisane pokole. In ne govorimo prevec pozitivno o odselitvi iz Gaze, samo zato, da dobi pravico do neizmerno vecjega naseljevanja na palestinskem Z bregu...Pa da z lazjim srcem lahko Gazo bombardirajo, ji zapirajo dotok vode, omejujejo dotok hrane, gradbenih materijalov in naredijo zivljenje v Gazi pekel...
mircek007
# 11.01.2014 ob 19:01
klipan.res je zločinec.a seveda so drugi avtomatsko zločinci,ker niso američani in izraelci.pa ne prozdajevci govoriti neumnosti o diktaturah,kot asad in gadafi recimo,pa da je treba zbombardirat.zda pa podpira že dolgo diktature,ki njim pašejo,kot npr.saudski kralj.ja ,o nafti se gre v tej državi in kuvajtu isto.kaj bodo naredili z islamisti v somaliji?nič,saj imajo samo pesek,ki ga lahko uparabiš za peskovnik,ter onesnaženo obalo...pa morilca pinocheta so isto podpirale zda..
el CARTEL
# 11.01.2014 ob 17:26
sicer pa so se izraelci in palestinci pravi skp našli.. militantni židje in bradati islamisti za vedno v srečnem objemu..

verskega fanatizma...
xyxy
# 11.01.2014 ob 16:50
Za Palestince okupator, za Izraelce junak.
FOAB
# 11.01.2014 ob 21:46
seveda je bil klavec. samo je "naš" in na naše so v zahodni desničarski kulturi zelo ponosni, in se jih ne preganja. Ali kot je rekel davnega leta 1999 nekdanji angleški zunanji minister v vladi Blaira, kaznovali bomo zločince nasprotne strani, naše klavce pa nagradili. Povedal je vse.
DejanD
# 11.01.2014 ob 20:03
Imel je izbiro. Lahko bi šel na kak drug položaj, kjer nebi dajal takih ukazov ter delal takih stvari, ampak ni. TUdi takšne doleti kazen.
bo7ksar
# 11.01.2014 ob 18:22
Obstaja ena stvar , ki se ji reče Mednarodni vojni pravo.
Tudi vojaki bi naj odgovarjali, če se ne držijo pravil.
Ne glede na to ali so zmagovalci ali poraženci.
el CARTEL
# 11.01.2014 ob 17:28
-sloga-- @ bush je preneumen, da bi bil kriv za karkoli..
visoki
# 11.01.2014 ob 22:09
janez kranjski ti si pa verjetno zgodovino manjkal,če ne nebi take neumnosti pisal,vse vojne v izraelu so izraelci začeli s opravičilom,da ih je strah pred sosedi,amerika ih je pa filala s orožjem in s vojaki,tisto je bila prej vojna u.s.a. s sosedi,zdaj pa vsak izraelec mora odslužiti tri leta v vojski zato,ker ih je še vedno strah sosedov
DejanD
# 12.01.2014 ob 00:04
Pa bod pridn ter si preberi življenjepis.
basmek-petransky
# 11.01.2014 ob 23:00
@slowjazz

# 11.01.2014 ob 22:54

Tudi jaz moram živeti v takem svetu, ampak a jaz koljem ženske in otroke???
gregorsu
# 12.01.2014 ob 00:04
Captain Obvious
'je leta 2005 z umikom z območja Gaze kot prvi izraelski voditelj izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj.' <- grozna napaka s katastrofalnimi posledicami.:S Meni se je zaradi tega popolnoma zameril.


nekateri jočejo, ko je okupacije konec, drugi slavimo... pač samo vprašanje pogleda.
Samo pomislite kako bi bilo, če bi se okupacija iz druge svetovne vojne kar nadaljevala.... potem sploh ne bi bilo izraela. To bi bilo veselje, ane kapitanka?
basmek-petransky
# 11.01.2014 ob 22:47
@slowjazz
da, pri nas ne želijo drugi odhoda s tega sveta, temveč da jim služimo
Whitetrasher
# 11.01.2014 ob 18:20
waltz with bashir
VKokielov
# 12.01.2014 ob 00:55
ima li kakšen smisel povedati da je on edini ki je kljub burokraciji izraelske demokracije utegnil povleči izraelce iz Gaze?
daryankoff
# 11.01.2014 ob 21:43
Izraelci cenijo junake, tud mi bi lahko (JJ, ....).
Afterburner
# 11.01.2014 ob 23:46
@Captain Obvious
Meni se je zaradi tega popolnoma zameril.


Uf, kako je bi zaradi tega prizadet.
slowjazz
# 11.01.2014 ob 22:44
d_evil: morda, vendar bi rad videl tebe živet v državi ki meji na druge države in ljudstva, ki si ne želijo drugega kot tvoj odhod s tega sveta
cairns
# 11.01.2014 ob 19:33
Izraelci žalujejo za 'junakom'

On je junak brez navednic.Boril se je za svojo državo in zmagal. Te zmage štejejo veliko, ker so jih napadali vsi sosedje, kljub temu da jih Izrael ni ogrožal.
Captain Obvious
# 11.01.2014 ob 23:40
'je leta 2005 z umikom z območja Gaze kot prvi izraelski voditelj izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj.' <- grozna napaka s katastrofalnimi posledicami.:S Meni se je zaradi tega popolnoma zameril.
slowjazz
# 11.01.2014 ob 22:54
vsak izraelec mora odslužiti tri leta v vojski zato,ker
če ne bi bil Izrael tako vojaško nastrojen bi ga verjetno še izbrisali z obličja zemlje..pač je to nujno zlo s katerim mora živeti
espero
# 11.01.2014 ob 19:39
Pogumno se je boril za svoj narod.! Slava mu.!
Kralj www
# 11.01.2014 ob 17:33

Breathe
# 11.01.2014 ob 16:47
Ne junak, ne zločinec.
Pač človek, ki je bil med vojno na položaju...


Najboljša od vseh možnih definicij - bravo!
Breathe
# 11.01.2014 ob 17:23
@sloga
Tudi jaz marsikdaj ne morem.

btw, povezava ne dela..poskusite v Guglu Kahan comission
Breathe
# 11.01.2014 ob 17:16
Hm, tako torej ne gre. Boste pustili to:

http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsou
rce/History/Sabra_&_Shatila.html

Skratka, druga resnica, ki vam je novinar/aktivist do zdaj še ni uspel predstaviti. Verjetno ni imel časa...
Breathe
# 11.01.2014 ob 16:59
@hubert69
Ne, to si si pa gladko izmislil.
Bil je na tako visokem položaju, da je on dajal ukaze.
janezkranjski122
# 11.01.2014 ob 18:34
Tale ata je državo velikosti Slovenije popeljal do velikih zmag skozi več vojn, ko se je proti njim naprtil celoten arabski svet, financiran s strani sovjetske zveze in drugih, večinoma z zahrbtnimi napadi kot je tisti na judovski sveti praznik.

V vseh arabsko-izraelskih konfliktih je pa umrlo cirka 20-30.000 ljudi. Mogoče se komu zdi cifra velika, ampak naj se zaveda da gre tukaj za 60 let trajajoč konflikt in da so za večino žrtev krivi arabci sami.
Je pa seveda res, da je v sloveniji več kot dovolj bebčkov, ki slavijo tita, temule pa pravijo morilec.
Lu Yehi
# 11.01.2014 ob 20:06
legenda, ki je poveljeval velikim bitkam in prav posebni enoti 101

Ariel Arik Sharon večji si kot je življenje zato tvoja slava je večna.
Breathe
# 11.01.2014 ob 16:47
Ne junak, ne zločinec.
Pač človek, ki je bil med vojno na položaju...
Kazalo