Pripadnika varnostnih sil v Gazi si ogledujeta posledice enega od izraelskih napadov. Foto: Reuters
Pripadnika varnostnih sil v Gazi si ogledujeta posledice enega od izraelskih napadov. Foto: Reuters
Brigade Izedina Al Kasama
Ena izmed tarč so bile tudi Hamasove brigade Izedina Al Kasama. Foto: EPA

Kot poroča Guardian, gre za neobičajno ostro akcijo izraelske vojske po izstreljeni raketi iz Gaze, ki je sicer pristala med dvema hišama v Sderotu. Odgovornost za raketo sta sprva prevzeli dve palestinski skupini, Ahfad a-Sahaba, ena od manjših salafističnih skupin v Gazi, ki so v zadnjem času nekoliko dejavnejše, in Ljudska fronta za osvoboditev Palestine (PFLP).

Izraelska letala so izvedla do 50 t. i. povračilnih napadov, kot je sporočila izraelska vojska, pa so zadela več palestinskih oboroženih skupin. Tarče naj bi bile Hamasove Brigade Izedina Al Kasama, oboroženo krilo gibanja Islamski džihad in PFLP. Letala so prav tako napadla območji Al Buredž v osrednji Gazi in mesto Beit Hanun na severu tega obmejnega pasu. Ranjenih pet ljudi, poroča palestinska tiskovna agencija Maan news, med njimi tudi 17-letnik.

Izraelski napadi naj bi prišli v dveh valovih, eden takoj po izstrelitvi palestinske rakete in drugi ponoči. Poleg treh letal so v napadih sodelovali tudi tanki. Obseg izraelskih napadov je v Gazi vladajoče palestinsko gibanje Hamas označil za dviganje napetosti. Kot poroča Guardian, naj bi sicer veljalo, da Hamasu, šibkejšem zaradi spopadov z Izraelom leta 2014, stopnjevanje spopadov ni v interesu.

Hamas "kriv za vse"
Izraelske oblasti za vse izstrelitve raket, ki sicer povzročajo majhno škodo, krivijo Hamas kot vladajoče gibanje - čeprav od uničujoče vojne leta 2014, v katerih so izraelske sile po podatkih ZN-a ubile 1.483 civilistov, od tega 521 otrok in 283 žensk - Hamas ni prevzel odgovornosti za noben napad, obenem pa že dlje časa skuša omejevati delovanje drugih palestinskih oboroženih skupin.

Po zadnjih izraelskih napadih se je oglasilo tudi oboroženo krilo Demokratične fronte za osvoboditev Palestine (DFLP), ki je sporočilo, da imajo njihovi borci pravico braniti palestinsko ljudstvo pred "izraelskimi zločini". "Še naprej se bomo upirali izraelski okupaciji, dokler ne dosežemo svobode in neodvisnosti," je še dejal predstavnik DFLP-ja.