Varnostne kamere na letališču so posnele samomorilskega napadalca. Foto: BoBo/Ministrstvo za notranje zadeve Bolgarije
Varnostne kamere na letališču so posnele samomorilskega napadalca. Foto: BoBo/Ministrstvo za notranje zadeve Bolgarije
Dan po napadu v Burgasu
Izrael obtožil Iran in Hezbolah

Bolgarski notranji minister Cvetan Cvetanov je dejal, da je eksplozija na avtobusu na letališču v črnomorskem letovišču Burgas delo samomorilskega napadalca. V napadu je bilo ubitih osem ljudi, še več jih je bilo ranjenih. Cvetanov je novinarjem na prizorišču napada pojasnil, da je imel napadalec lažno vozniško dovoljenje iz ZDA.

Napadalec alžirski Šved
Bolgarski mediji so v četrtek popoldne razkrili identiteto samomorilskega napadalca. Izraelske turiste je napadel Mehdi Ghezali, švedski državljan alžirsko-finskih korenin, ki je bil dve leti ameriški zapornik v Guantanamu.

33-letni moški je bil na Švedskem znan pod vzdevkom Kubasvensken (kubanski Šved). Kot prepričan musliman je po verskih študijah v Veliki Britaniji odšel prek Savdske Arabije v Afganistan, kjer se je pridružil talibanom. Januarja 2002 so ga ujeli v Pakistanu, kamor je pribežal po ofenzivi na Boro-Boro. V Guantanamu so ga Američani kot sovražnega bojevnika imeli zaprti dve leti, ko so ga deportirali na Švedsko. Leta 2009 je bil v Pakistanu znova aretiran, a je bil izpuščen po nekaj mesecih.
Švedi zanikajo Ghezalijevo vpletenost
Bolgarski oblasti so zavrnile komentar o napadalčevi identiteti. Švedska tajna služba je v kratkem sporočilu zanikala, da je bil Ghezai samomorilski napadalec.

Izrael obtožuje Iran in Hezbolah
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je za napad takoj obtožil Iran, medtem ko je izraelski obrambni minister Ehud Barak dan pozneje dejal, da je napad delo libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, ki velja za podaljšano roko iranskega režima.

"Napadalci so ljudje iz Hezbolaha, ki imajo nenehno podporo Irana," je dejal Barak. Hezbolah je sicer že kmalu po napadu zanikal odgovornost in sporočil, da se za atentat na Imada Mugnijo ne bodo maščevali z napadom na turiste.

Mugnija je bil izredno vpliven operativni vodja gibanja, ki je umrl v eksploziji v Damasku pred štirimi leti, Hezbolah pa je za napad obtožil Izrael.

Iran je zanikal vpletenost, a nekateri poznavalci so prepričani, da se Teheran maščuje za atentate na več iranskih jedrskih znanstvenikov v preteklih letih.

Izraelski turisti so v Burgas prispeli s čarterskim poletom iz Izraela. Ko so se vkrcavali na avtobus, ki je bil parkiran pred letališko stavbo, je odjeknila eksplozija in povsem uničila dvonadstropni avtobus.

Bomba ob obletnici napada na AMIO
Napad se je zgodil na 18. obletnico bombnega napada na sedež glavne argentinske judovske organizacije v Buenos Airesu, ki ga je izvedel prav samomorilski napadalec iz vrst Hezbolaha.

Izrael je bolgarske oblasti že dlje časa opozarjal, da je njihova država ranljiva za napad islamskih skrajnežev, ki bi se pretihotapili iz sosednje Turčije. Da so izraelski turisti tarča načrtovanih napadov, so govorili tudi podatki ruskih obveščevalnih služb, ki so jih Rusi posredovali Sofiji.

Dan po napadu v Burgasu
Izrael obtožil Iran in Hezbolah