Višina rek je presegla vse napovedi iz začetka tedna Foto: Radio Mrežnica
Višina rek je presegla vse napovedi iz začetka tedna Foto: Radio Mrežnica
Vse pristojne službe na karlovškem območju so od začetka tedna na terenu. Foto: Radio Mrežnica
Na Hrvaškem pod vodo 300 hiš

Ker vrh vodnega vala še pričakujejo, so razglasili izredne protipoplavne ukrepe, doslej pa so zaradi zdravstvenih težav evakuirali okoli 20 ljudi.

Poplavljene hiše so večinoma v predmestjih Karlovca, v nekaterih objektih je voda dosegla tudi meter višine. Poplavljene so tudi mnoge prometnice na območju Karlovške županije.

Višina rek je presegla vse napovedi z začetka tedna. Kolpa je ob 9. uri dosegla 845 centimetrov, Korana pa 847 centimetrov, kar je za nekaj centimetrov več kot lani jeseni, ko so hrvaški mediji poročali o "tisočletni poplavi". Reki sta pri Karlovcu ustvarili jezero.

Gladina še kar narašča
Vse pristojne službe na karlovškem območju so od začetka tedna na terenu in poskušajo preprečiti hujše posledice poplav. Višina vode v rekah se zvišuje in vrh vodnega vala še pričakujejo. Dobra novica je, da se je dež umiril in da se znižuje višina vode v manjših rekah, ki z gorskih območij pritekajo v Kolpo in Korano.

V zadnjih dveh letih so to že pete poplave, ki so prizadele območje Karlovca, kjer so nevarne predvsem štiri reke Kolpa, Korana, Mrežnica in Dobra, poplavljajo pa lahko tudi nekateri manjši vodotoki.

Mestne oblasti so nezadovoljne z uradnimi napovedmi o morebitnih poplavah, ki so bile napačne. V hrvaškem vodnem gospodarstvu so odgovorili, da državni hidrometeorološki zavod opravlja vse analize za napovedi v skladu s priporočili svetovne meteorološke organizacije.

Na Hrvaškem pod vodo 300 hiš