Dogajanje v slovenskem parlamentu so spremljali številni mediji. Foto: BoBo
Dogajanje v slovenskem parlamentu so spremljali številni mediji. Foto: BoBo

To je zelo spodbudna novica iz Slovenije, saj je sklenjena desnosredinska koalicija izrazito proevropska in se bo prioritetno zavzela za to, da Slovenijo popelje iz krize, ki se je v času leve vlade močno poglobila."

Predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul v čestitki ob izvolitvi Janeza Janše.

Čeprav je Slovenska demokratska stranka dobila večino v parlamentu, mu predsednik Danilo Türk ni zaupal mandata, saj, kot je dejal, 'Janša zaradi vpletenosti v afero Patria za to nima legitimnosti'.

Jutarnji list
Janez Janša
Slovenija dobila vlado šele danes, čeprav smo imeli volitve na isti dan. Premier Janez Janša: Vsak dan brez premierja nas je stal 10 milijonov evrov," je zapisal Jutarnji list. Foto: Jutarnji list

Novemu slovenskemu premierju Janezu Janši je že čestital predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "V svojem pismu je poudaril, da sta Slovenija in Evropska unija v času, ko bosta soočeni z zahtevnimi izzivi. Ob tem je izrazil prepričanje, da se bo predsednik SDS-a Janez Janša znova izkazal z voditeljskimi sposobnostmi, kot se je v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije. Državljankam in državljanom Republike Slovenije ter predsedniku vlade Janezu Janši pa je zaželel še veliko uspeha," so zapisali na spletni strani Slovenske demokratske stranke.

Janši je čestital tudi predsednik Evropske ljudske stranke (ELS) Joseph Daul, ki je za uspešno sodelovanje in oblikovanje vlade čestital tudi strankam SDS, NSi in SLS, ki so del Evropske ljudske stranke.

Tuji mediji o sobotnem dogajanju v slovenskem DZ-ju
Izvolitev novega slovenskega premierja je pritegnila veliko pozornost tujih medijev. V soboto so bili v državnem zboru hrvaški novinarji radiotelevizije HRT, Jutarnjega lista, Indexa, RTL-a, pa Al Džazire Balkans, avstrijskega ORF-a in agencije Reuters.

"Slovenija je šele danes dobila svojo vlado, pa smo imeli volitve na isti dan," je zapisal časopis Jutarnji list. Medtem pa se je Index.hr spotaknil ob Janšo, češ da je parlament potrdil "poraženca" volitev, saj "premier ne bo predsednik stranke, ki je na volitvah osvojila največ glasov".

Hrvaški mediji so se sicer razpisali o 51 glasovih podpore, ki jih je dobil na sobotnem glasovanju Janez Janša in o predsedniku države Danilu Türku. "Čeprav je Slovenska demokratska stranka dobila večino v parlamentu, mu predsednik Danilo Türk ni zaupal mandata, saj, kot je dejal, 'Janša zaradi vpletenosti v afero Patria za to nima legitimnosti'," je zapisal Jutarnji list.

Poudarili so tudi nekaj točk iz Janševega govora, kot je ta, da nas je vsak dan brez premierja stal 10 milijonov evrov. Po njihovem mnenju je vredno omembe tudi to, da bi Slovenija morala slediti Nemčiji, saj "Nemci niso šestkrat sposobnejši od Slovencev niti ne delajo šestkrat več, so pa kljub gospodarski krizi varčevali, Slovenija pa se je zadolževala; v zadnjih letih je po nepotrebnem povečala število zaposlenih v javnem sektorju in državni upravi". Večernji pa se je osredotočil na Janševe točke za izhod iz krize, ki so: oživitev slovenskega gospodarstva, povečanje število delovnih mest in varčevanje v javnem sektorju.

APA: Janša si je svojo vrnitev verjetno predstavljal drugače
O izvolitvi Janše so se razpisale tudi tuje tiskovne agencije. Ameriška tiskovna agencija AP je poročala, da je slovenski parlament izvolil desnosredinskega voditelja in tako umiril politične napetosti v majhni državi. Nova vlada se bo morala spoprijeti z gospodarskimi težavami, saj slovenski javni dolg znaša 44 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), stopnja brezposelnosti pa je 12-odstotna.

Avstrijska tiskovna agencija APA je v daljši vesti poročala, da si je Janša svojo vrnitev na položaj premierja verjetno predstavljal drugače. Kot poraženca volitev in vodjo majave koalicije ga čaka nehvaležna naloga, da državo, vzorno učenko v EU-ju, znova spravi na uspešno pot. APA še navaja, da se je Janša med koalicijskimi pogajanji obnašal kot poraženec volitev. Čeprav je njegov SDS dobil prav toliko mandatov kot preostale štiri koalicijske stranke skupaj, bo zasedel le tretjino ministrskih mest; ključne resorje bodo zasedle druge stranke.

Da bo Janšev mandat tokrat zahtevnejši, kot je bil med letoma 2004 in 2008, saj bo moral uravnotežiti proračun in sprejeti neželene reforme, je zapisala francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah beograjske tiskovne agencije Beta ima Janša največ 15 dni časa, da predloži kandidate za ministre, ki jih bo po novem zakonu o vladi 11, medtem ko jih je bilo do zdaj 15. Hrvaška tiskovna agencija Hina je novico o Janševi izvolitvi pospremila z njegovo napovedjo, da bi bila nova vlada lahko imenovana najpozneje do 10. februarja. Lista kandidatov za ministre bi bila lahko znana že prihodnji teden, takoj ko bo, pa se bo začel postopek predstavitev kandidatov pred parlamentarnimi odbori.

Hina je povzela še del Janševega govora pred začetkom parlamentarne razprave, v katerem je novi mandatar predstavil program dela in kot cilj navedel gospodarsko okrevanje na zdravi osnovi brez zadolževanja. Pri tem je opozoril, da sta imeli nižjo rast BDP kot Slovenija v zadnjih treh letih le Grčija in Litva ter da Slovenija dolgoročno potrebuje novo razvojno paradigmo, povečanje gospodarske konkurenčnosti, stimuliranje podjetništva in izobraževanja in ustvarjanje novih delovnih mest.


To je zelo spodbudna novica iz Slovenije, saj je sklenjena desnosredinska koalicija izrazito proevropska in se bo prioritetno zavzela za to, da Slovenijo popelje iz krize, ki se je v času leve vlade močno poglobila."

Predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul v čestitki ob izvolitvi Janeza Janše.

Čeprav je Slovenska demokratska stranka dobila večino v parlamentu, mu predsednik Danilo Türk ni zaupal mandata, saj, kot je dejal, 'Janša zaradi vpletenosti v afero Patria za to nima legitimnosti'.

Jutarnji list