Japonska vojska si obeta višji proračun. Foto: EPA
Japonska vojska si obeta višji proračun. Foto: EPA

V naslednjih petih letih bo japonska vojska med drugim dobila nova vojaška letala, brezpilotna letala in amfibijska vozila. Vojska bo tudi oblikovala novo enoto marincev, ki bo sposobna zavzeti otočja.

Do poteze Tokia prihaja med ozemeljskim sporom s Kitajsko zaradi spornih otokov v Vzhodnokitajskem morju, ki si jih lastita obe državi, Peking pa je pred kratkim nad njih razširil območje zračne obrambe. Kitajska v zadnjem desetletju vsako leto povečuje vojaški proračun, katerega natančne številke niso znane.

"Nepopustljivost Kitajske do drugih držav in vojaški premiki skupaj s pomanjkanjem preglednosti glede vojaške in nacionalne varnostne politike predstavljajo skrb za Japonsko in širšo mednarodno skupnost, zato zahtevajo pozorno spremljanje," je zapisano v osnutku nove japonske varnostne strategije.

Japonska je letos januarja prvič po desetletju krčenja stroškov povišala izdatke za obrambo.

Abe: Smo transparentni
Japonski premier Šinzo Abe, ki je na čelo vlade prišel pred letom dni, je pozval k razširjenju obsega dejavnosti japonske vojske, kar je sicer omejeno s povojno ustavo. Abe je tudi ustanovil nacionalni varnostni svet za nadzor nad ključnimi zadevami.

S potrditvijo nacionalne varnostne strategije je japonska zunanja in obrambna politika jasna in transparentna tako za Japonce kot za ves svet, je dejal Abe.

Kitajska je že sporočila, da pozorno spremlja varnostno strategijo Japonske in usmeritev njene politike.