Japonska letala bodo po napovedih Tokia še naprej letela nad Vzhodnokitajskim morjem, kamor prihajajo tudi dodatna letala kitajske vojske, kar povečuje možnost incidentov. Foto: EPA
Japonska letala bodo po napovedih Tokia še naprej letela nad Vzhodnokitajskim morjem, kamor prihajajo tudi dodatna letala kitajske vojske, kar povečuje možnost incidentov. Foto: EPA
Senkaku
Otočje Senkaku (po kitajsko Daioju) si lastita tako Japonska kot Kitajska. Foto: EPA

Kitajska je v soboto razglasila obrambni zračni prostor skoraj nad celotnim Vzhodnokitajskim morjem, tudi nad spornim otočjem, ki si ga lastita tako Peking kot Tokio, do zdaj pa je imela nadzor nad njim Japonska.

Na območju, ki se zdaj prekriva z že obstoječim japonskim obrambnim zračnim prostorom, morajo vsa letala kitajskim oblastem sporočiti svojo identifikacijo in predložiti načrt poleta.

Povečanje "rutinskih" poletov
Že v ponedeljek so se ZDA odločile, da novega kitajskega ukrepa ne bodo spoštovale in območje sta preletala dva ameriška bombnika B-52. Japonska vlada je zdaj sporočila, da so njena letala opravila rutinski patruljni prelet nad Vzhodnokitajskim morjem, vendar več podrobnosti niso navedli. Tokio je le pojasnil, da nadaljujejo patruljiranje kot v preteklosti. "Svojih dejavnosti ne bomo spreminjali zaradi Kitajske," je povedal tiskovni predstavnik japonske vlade Jošihide Suga.

Po teh preizkusih kitajske odločnosti se je Peking odločil, da na območje pošlje svoja vojaška letala, ki naj bi odločneje zavarovala zračni prostor nad otočjem. Za zdaj naj bi sicer šlo zgolj za "rutinsko patruljiranje" kitajskih vojaških letal, so poročali kitajski državni mediji.

ZDA zaskrbljene
Del morja si lasti tudi Južna Koreja, ki je nad območje poslala svoja letala, kot so sporočili z obrambnega ministrstva v Seulu. Južnokorejski zunanji minister Jun Bjung Se je v sredo dejal, da kitajska razglasitev obrambnega zračnega prostora še zapleta že tako napete razmere na območju.

Pogovori med Pekingom in Seulom glede kitajskega ukrepa niso obrodili sadov.

Ukrep Kitajske so poleg Japonske ostro kritizirale tudi ZDA in ga označile za poskus destabilizacije. Izraze zaskrbljenosti ZDA zaradi stopnjevanja napetosti na območju bo kitajskim oblastem prenesel tudi ameriški podpredsednik Joe Biden, ko bo prihodnji teden obiskal Kitajsko. Ustavil se bo tudi na Japonskem in v Južni Koreji.