Protesti proti ponovnemu zagonu reaktorjev potekajo na Japonskem že od marca. Foto: EPA
Protesti proti ponovnemu zagonu reaktorjev potekajo na Japonskem že od marca. Foto: EPA
Elektrarna Oi naj bi začela z elektriko oskrbovati zahod Japonske do srede. Foto: EPA

Elektropodjetje Kansai (KEPCO) je sporočilo, da bodo zagnali reaktor številka 3 v jedrski elektrarni Oi na zahodu Japonske. Reaktor bo začel zahod oskrbovati z elektriko do srede. Četrti reaktor naj bi zagnali do 24. julija.
Pred elektrarno v Oiu so se že zbrale množice protestnikov, ki ostro nasprotujejo zagonu reaktorjev.

Že v petek je proti zagonu reaktorjev v Oiu pred rezidenco japonskega premierja Jošihika Node v Tokiu protestiralo 150.000 ljudi, ki so nosili transparente z napisi "Jedrska doba je mimo" in "Dol z Nodovo vlado".
Noda je 16. junija kljub nasprotovanju javnosti dal zeleno luč za ponoven zagon dveh reaktorjev v elektrarni Oi. Pobudnika protestov sta bila liberalna pisatelja Takaši Hirose in Satoši Hamata, njuna pobuda pa je hitro zaokrožila po spletnih družbenih omrežjih Twitter in Facebook.

Protesti se vrstijo
Podoben protest pred premierjevo rezidenco je potekal že pretekli teden, na njem pa se je zbralo med 20.000 in 45.000 ljudi. Manjši protesti na istem mestu sicer potekajo vsak petek od konca marca, vodi pa jih pisatelj in Nobelov nagrajenec za književnost Kenzaburo Oe. Oe je tudi sprožil protijedrsko peticijo, v okviru katere je do zdaj zbral že več kot 7,5 milijona podpisov.

Na Japonskem so na začetku maja ustavili delovanje še zadnjega izmed 50 jedrskih reaktorjev v državi. Oblasti pa so se zdaj odločile, da bodo znova zagnale dva reaktorja, da bi se izognili izpadom električne energije med poletjem.

Na Japonskem so delovanje jedrskih elektrarn prekinili po uničujočem potresu z magnitudo 9,0, ki je marca lani povzročil katastrofalne posledice. Med drugim je bil severovzhod Japonske zaradi okvare na hladilnih sistemih v jedrski elektrarni v Fukušimi izpostavljen povišani stopnji radioaktivnega sevanja.

Pred lansko katastrofo se je Japonska zanašala na jedrsko energijo pri okoli 30 odstotkih svojih potreb po elektriki, kažejo uradne številke.