'Ženske za tolažbo'. Foto: Wikipedia
'Ženske za tolažbo'. Foto: Wikipedia
Hašimoto je znan po svojih precej nediplomatskih izjavah. Foto: EPA
Nekdanje spolne sužnje še danes protestirajo in zahtevajo svoje pravice. Foto: Reuters
Večina deklet je prihajala iz Kitajske in Koreje. Foto: Wikipedia

Toru Hašimoto, župan Osake in sopredsednik nacionalistične, desno usmerjene Stranke japonske obnove, je ob obisku ameriškega vojaškega oporišča na Okinawi dejal tudi, da bi morali "vročekrvni" ameriški vojaki imeti več prostitutk.

"Vojaki so postavljeni v ektremne razmere, v katerih lahko izgubijo življenje," je dejal ameriškemu vojaškemu poveljniku na najjužnejšemu japonskemu otoku, kjer je 75 odstotkov vseh ameriških vojaških oporišč na Japonskem. "Prekipevajo od energije. Moramo najti način, da nekako sprostijo to energijo."

43-letni Hašimoto je japonskim novinarjem povedal, da ko je pred dnevi ameriškemu poveljniku vse to predlagal, je bil ta "videti okamenel, sramežljivo se je nasmihal in dejal, da je to prepovedano". "Povedal sem mu, da obstajajo kraji, ki delujejo znotraj meja zakona, kjer lahko sproščajo spolne frustracije, zato bi jih morala ameriška vojska izkoristiti, sicer marinci ne bodo mogli nadzirati svojih agresivnih spolnih strasti."
Predstavnik Pentagona je Hašimotov predlog pozneje označil za "trapast".
Prostitutke ali sužnje?
Hašimoto je na svoji tedenski konferenci v ponedeljek novinarjem dejal, da "vsak lahko razume vlogo žensk za tolažbo, ki so vojakom, ki so tvegali svoja življenja, dale priložnost za počitek". Čeprav je priznal, da je zadeva "tragični rezultat vojne", pa spolne sužnje upravičuje, češ da Japonska ni bila edina država, ki je uporabljala tak sistem.

Župan zanika, da je Japonska med drugo svetovno vojno prisilno novačila Azijke za spolne sužnje japonskim vojakom. Pa čeprav so si zgodovinarji precej enotni, da je japonska vojska med vojno zasužnjila do 200.000 žensk in deklet, večinoma iz Kitajske in Južne Koreje, pa tudi s Filipinov, iz Indonezije in Tajvana. Večina teh žensk je že umrla, a skupina preživelih Korejk že več let protestira pred japonskim veleposlaništvom v Seulu.

Japonski nacionalisti trdijo, da so bile ženske prostitutke, prostovoljno izbrane iz lokalnih skupnosti.

"Izkrivljanje zgodovine"
Na Hašimotove izjave se je ostro odzvala tudi Južna Koreja, ki je sporočila, naj Japonska "preneha izkrivljati zgodovino" in naj se "zamisli nad bolečino in trpljenjem, ki ju je zadajala svojim sosedam".

Hašimoto naj bi bil, čeprav velja za precej kontroverznega politika, favorit za mesto naslednjega japonskega premiera. Leta 2011 je tako, denimo, dejal, da bi Japonska potrebovala diktaturo.

Japonske oblasti so se od Hašimotovih izjav ogradile. "Vrsta opazk japonskih politikov, povezanih z našo interpretacijo vojne zgodovine, je bila napačno razumljena," je dejal minister za izobraževanje Hakubun Šimomura.
"V tem smislu so izjave gospoda Hašimota prišle ob nepravem času. A sprašujem se, ali ima sploh kak pozitivni pomen namerno dajati take opazke v tem občutljivem trenutku? Kar pa se tiče opazk o zabavi za odrasle - ne morem verjeti, da jih je izrekel mož, ki predstavlja politično stranko."

Poslanka Tomomi Inada pa: "Sprašujem se, ali je to nekaj, kar si predstavnik politične stranke lahko privošči? Sama mislim, da je koncept žensk za tolažbo kršil človekove pravice žensk."