Se bo imenovanje Palinove na mesto podpredsedniške kandidatke za McCaina izkazalo za usodno? Foto: EPA
Se bo imenovanje Palinove na mesto podpredsedniške kandidatke za McCaina izkazalo za usodno? Foto: EPA
Barack Obama in Joe Biden
Volilna kampanja se je zažrla v vse pore ameriškega življenja. Podobe Obame in McCaina so se pojavile celo na škatli žitaric. Foto: EPA
Privrženec Sarah Palin
Čeprav je izbira Palinove za marsikoga sporna, ima guvernerka z Aljaske še vedno številne privržence. Foto: EPA

Večina analitikov in medijev se strinja, da lahko republikanskega senatorja Johna McCaina reši le še čudež, saj si je demokratski predsedniški kandidat Barack Obama 15 dni pred volitvami nabral že tako rekoč neulovljivo prednost. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah Obamo podpira 50 odstotkov Američanov, McCaina pa 44 odstotkov, kar pomeni, da bodo ZDA zelo verjetno dobile prvega temnopoltega predsednika v zgodovini države. Kot poroča dopisnica RTV Slovenija iz ZDA Vlasta Jeseničnik, naj bi si po projekcijah televizijske mreže CNN Obama že zagotovil potrebnih 270 elektorskih glasov.

Kljub vsemu Obama svoje volivce opozarja, da tekme še ni konec in da se mora za zmago bojevati do zadnjega dne. Oba kandidata sta kampanjo v zadnjih dneh osredotočila na države, kjer je na zadnjih volitvah zmagal sedanji predsednik George Bush, na Florido, Virginijo, Ohio, Severno Karolino in Nevado. V teh državah zmaga McCaina pred nekaj tedni ni bila vprašljiva, zdaj pa mu Obama diha za ovratnik.

Si je McCain s Palinovo naredil medvedjo uslugo?
Velika usluga na Obamin mlin je bila tudi podpora nekdanjega zunanjega ministra Colina Powella, ki je dejal, da svojega republikanskega kolega Johna McCaina izjemno ceni, a da bo Barack Obama uspešneje reševal številne težave, ki pestijo Američane. Eden izmed razlogov, zakaj se je Powell odločil podpreti Baracka Obamo, pa je tudi Sarah Palin. Republikanski politik z dolgoletno kariero je dejal, da guvernerka Aljaske nikakor ni pripravljena na mesto podpredsednice ali morebiti, če bi šlo kar koli narobe, celo predsednice ZDA.

Tudi številni konservativni mediji v ZDA se strinjajo, da se je republikanski predsedniški kandidat John McCain z izbiro Palinove močno uštel in bi ga ravno to lahko stalo tako želenega položaja v Beli hiši. Po drugi strani pa je Barack Obama z izbiro Joeja Bidna za podpredsedniškega kandidata zadel v polno. Brez hrupa, ki se je razvil okoli Palinove, Biden prepričuje volivce, da ima on vse tisto, kar manjka Baracku Obami.

Biden kot popolno dopolnilo Obami
Obamova šibka točka je zagotovo njegova starost (oz. mladost), saj je s 47 leti eden najmlajših politikov, ki je šele pred kratkim stopil na washingtonsko prizorišče. Biden nosi s seboj kar 36 let izkušenj v senatu in poznavanje zunanje politike, ki ga ima redkokateri ameriški politik. O Bidnu se v ameriških medijih govori zelo malo, saj naslovnice polnijo Palinova ter Obama in McCain, demokratski podpredsedniški kandidat pa mirno sledi svoji začrtani poti. Obiskuje ključne zvezne države, na svojih zborovanjih pa ne pušča nobenih dvomov, kdo bi bil, glede na neizkušeno Palinovo, primernejši podpredsedniški kandidat, kar prav tako prinaša še zelo potrebne točke Baracku Obami.

B. T.