Jean-Marie in Marine Le Pen sta zadnjih nekaj mesecev na različnih bregovih, zdaj pa je, kot kaže, sodu izbilo dno: stranka je suspendirala svojega ustanovitelja. Foto: Reuters
Jean-Marie in Marine Le Pen sta zadnjih nekaj mesecev na različnih bregovih, zdaj pa je, kot kaže, sodu izbilo dno: stranka je suspendirala svojega ustanovitelja. Foto: Reuters

86-letni Le Pen je sicer ostro zavrnil, da bi se upokojil ali utihnil, k čemur ga poziva hčerka, ki je na čelu stranke zadnja štiri leta. Člani stranke bodo v treh mesecih odločili, ali mu bodo odvzeli tudi naziv častnega predsednika.

V stranki so v zadnjih tednih izgubili potrpljenje zaradi njegovih izjav. Le Pen je v enem izmed intervjujev namreč ponovil svoja sporna stališča, da so bile plinske celice v nacističnih koncentracijskih taboriščih zgolj "zgodovinski detajl", glede migracij je dejal, da je treba braniti belce, hvalil pa je tudi francoskega voditelja Philippa Petaina, ki je bil med drugo svetovno vojno kolaborant nacistov.

Namesto Le Pena bo kandidirala 25-letna vnukinja
Marine Le Pen se je takoj ostro distancirala od očetovih izjav, ki jih je označila za politični samomor, in dejala, da so v nasprotju s strankarsko usmeritvijo. Le Penova sicer že leta poskuša spremeniti podobo stranke v javnosti, kjer velja za rasistično in protisemitsko.

Že aprila je tudi povedala, da ne bo podprla njegove kandidature na lokalnih volitvah, kjer bo namesto njega kandidatka njegova 25-letna vnukinja Marion Marechal Le Pen, sicer prav tako poslanka. Le Pen je pozneje umaknil kandidaturo.

Ustanovitelj stranke se je sicer udeležil današnjega sestanka stranke na njenem sedežu v Nanterru, zavrnil pa je udeležbo v disciplinskem delu srečanja, ki ga je za popoldne sklicala predsednica stranke. Novinarjem je dejal, da ni možnosti, da bi se upokojil, in dodal, da ga "bodo morali ubiti".