Družinska idila pri Le Penovih se naglo ruši. Foto: Reuters
Družinska idila pri Le Penovih se naglo ruši. Foto: Reuters

86-letni Le Pen je hčerko obtožil, da si želi, da bi bil mrtev. Ob tem je zavrnil pozive, naj odstopi s položaja častnega predsednika stranke.

Marine Le Pen je v sredo izjavila, da je njen oče naredil politični samomor, ko je znova izjavil, da so bile nacistične plinske celice "zgodovinska podrobnost". Ob tem je napovedala, da mu bo preprečila kandidiranje na letošnjih regionalnih volitvah v Provansi.

Dodala je, da ji želi oče s tovrstnimi provokacijami škodovati, hud udarec pa so tudi za celotno gibanje. Podporo so ji izrazili tudi drugi člani vodstva FN. Podpredsednik stranke Florian Philippot je predlagal, da bi moral Le Pen izstopiti iz stranke, ki jo je ustanovil pred več kot 40 leti.

"Francijo vodijo priseljenci"
Le Pen je to možnost zavrnil, rekoč, da bi se stranka sesula vase, če bi privolil v to noro idejo. "Prestiž, ki ga očitno še vedno uživam v Nacionalni fronti, bi sprožil precejšen nemir in izgubo vpliva (za Marine)," je izjavil za radio RTL. "Marine Le Pen si moda želi, da bi bil mrtev, to je mogoče, vendar ne more računati na moje sodelovanje," je dodal.

Spor med očetom in hčerjo se je zaostril pretekli teden, ko je Le Pen v nekem intervjuju ponovil svoje sporne izjave o nacističnih plinskih celicah. Izjavil je tudi, da Francijo vodijo priseljenci, pri čemer je izpostavil premierja Manuela Vallsa, ki ima španske korenine. Zavzel se je tudi za zavezništvo z Rusijo, da bi rešili "svet belcev". Marine Le Pen bo po pričakovanjih znova kandidirala na predsedniških volitvah leta 2017. FN je v prvem krogu lokalnih volitev pretekli mesec osvojil 25 odstotkov glasov.