Hutiji so po izbruhu spopadov s pripadniki garde zaprli ceste, ki vodijo do predsedniške palače. Foto: Reuters
Hutiji so po izbruhu spopadov s pripadniki garde zaprli ceste, ki vodijo do predsedniške palače. Foto: Reuters
Streljanje in eksplozije so prebivalce v bližini predsedniške palače pregnale z njihovih domov. Foto: Reuters

V bližini palače je odjeknilo močno streljanje in več eksplozij, ni pa znano, kdo je izzval spopad. Po poročanju televizijske postaje Hutijev Al Maseera so najprej pripadniki garde streljali na uporniško patruljo, po besedah vojaškega pripadnika pa so spopad izzvali Hutiji, ki so streljali na vojake. Predsednik Abdrabuh Mansur Hadi naj ne bi bil v nevarnosti.

Kot poroča Reuters, so Hutiji streljali tudi na konvoj vozil, v katerem je bil tudi premier Khaled Bahah. Slednji se je ravno vračal s srečanja s predsednikom, na katerem sta razpravljala o možnostih za končanje politične krize. Tiskovni predstavnik jemenske vlade je napad označil kot poskus atentata na Bahaha.

Gre za najhujši spopad od septembra, ko je šiitska milica prevzela nadzor nad prestolnico. Že tako napeti odnosi med vlado in Hutiji so se še poslabšali po soboti, ko so Hutiji ugrabili vodjo predsednikovega kabineta Ahmeda Awada bin Mubaraka.

Hutiji želijo večjo avtonomijo
Mirovni dogovor, ki so ga ob pomoči Združenih narodov sklenili jemenski predsednik Abdrabuh Mansur Hadi in Hutiji, je predvidel umik upornikov, ko bo oblikovana nova vlada. Toda to se ni zgodilo in Hutiji so se, namesto da bi se umaknili, še razširili na pretežno sunitski osrednji in zahodni del države. Hutiji, ki spadajo v šiitsko vejo islama zaidizem, si od leta 2004 z različnimi vstajami prizadevajo za večjo avtonomijo svoje pokrajine Saada na severu države. Njihov cilj je ponovna vzpostavitev zaidskega imamata, ki je severu Jemna vladal skoraj 1000 let do leta 1962, poroča BBC.