Številni Jemenci se spopadajo s hudim pomanjkanjem hrane. Foto: EPA
Številni Jemenci se spopadajo s hudim pomanjkanjem hrane. Foto: EPA
Jemen
Hutijevski uporniki vztrajajo pri boju zoper oblast predsednika Hadija. Foto: EPA

Številne humanitarne organizacije so okrepile pozive k takojšnji pomoči državi, v kateri je v 20 mesecev trajajočih spopadih umrlo več kot 10.000 ljudi, država pa se je znašla v hudi humanitarni krizi. Lani je organizacija Save the Children objavila podatek, da je kar tretjina otrok v Jemnu podhranjenih. "Človečnost tu več ne obstaja. Svet je slep, ko govorimo o Jemnu. Trenutno smo tako zelo podhranjeni, kar se tiče pomoči za to državo, da je to skorajda nepredstavljivo," je dejal McColdrick za BBC.

V 27-milijonskem Jemnu je zaradi oboroženih spopadov notranje razseljenih 3,3 milijona prebivalcev, 14,1 milijona jih ima nezanesljiv dostop do prehrane, kar 19,4 milijona pa jih nima varnega dostopa do pitne vode in zdravstvene oskrbe, še kažejo podatki Združenih narodov.

Jemenske oblasti zavrnile ZN-ov predlog za končanje vojne
Jemenske oblasti so v torek sicer zavrnile načrt Združenih narodov za končanje vojne rekoč, da bi s tem, da bi legimitiziral upornike proti mednarodno priznani jemenski državi, kar bi pomenilo "nevaren mednarodni precedens," poroča Reuters. Jemenska stran je v pismu Varnostnemu svetu zapisala, da je načrt odposlanca ZN-a v Jemnu Ismaila Oulda Čeiha "spodbuda hutijevskim upornikom, pri čemer prepoznava njihovo uporništvo in njihove cilje. Njegov načrt predstavlja nevaren mednarodni precedens, saj spodbuja poskuse udara zoper izvoljene oblasti. To je jasno kršenje mednarodnih zakonov in norm."

Prostovoljno izgnanstvo za nekdanjega predsednika in vodjo upornikov
Načrt za končanje državljanske vojne je med drugim vključeval predlog, da bi predsednik Hadi oblast predal manj spornemu namestniku, v zameno pa bi hutijevski uporniki, ki podpirajo nekdanjega jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha, zapustili večja mesta. Predlog vključuje tudi umik Saleha in hutijevskega voditelja Abdula Malika Al Hutija iz političnega življenja in njun odhod (ter odhod njunih družin) v prostovoljno izgnanstvo za najmanj deset let. Višji diplomat Združenih narodov je po poročanju Reutersa pretekli mesec dejal, da je Savdska Arabija sprejela na Čeihov predlog in k temu spodbuja tudi predsednika Abedrabuja Mansurja Hadija, kot kažejo zadnje informacije, pa zdaj ta predlogu nasprotuje.

Vojna v Jemnu traja od septembra 2014, ko so hutijevski uporniki vdrli v prestolnico Sano in pregnali vlado s predsednikom Hadijem na čelu. Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je marca lani začela vojaško operacijo proti upornikom, ki ohranjajo nadzor nad večjim delom države, pred kratkim pa so se bojem na terenu priključile tudi ZDA, ki so predtem koalicijo podpirale logistično in materialno.