Na letališču je po streljanju zavladala panika. Foto: EPA
Na letališču je po streljanju zavladala panika. Foto: EPA
Los Angeles
Letališče v Los Angelesu je tretje največje v ZDA. Foto: EPA

Paul Ciancia je streljal s polavtomatsko puško, preiskovalci pa so v njegovi torbi odkrili list papirja z besedilom, da bo pobijal letališke varnostnike in "prasce", kar je v ZDA zaničljiv izraz za policiste.

Po poročanju ameriških medijev je bil moški mnenja, da mu s preiskavami na letališču kršijo ustavne pravice. Sam se je opredelil za jeznega domoljuba.

23-letni moški je okoli desete ure zjutraj po krajevnem času vstopil na območje tretjega terminala in začel streljati na varnostnike pri detektorju kovin. Pri tem je ubil 39-letnega Gerarda Hernandeza, ki je bil na letališču zadolžen za tihi nadzor sumljivega obnašanja potnikov. Ranil je še štiri ljudi.

Ciancio, ki prihaja iz New Jerseyja, vendar živi v Los Angelesu, so obvladali policisti, s katerimi se je nekaj časa obstreljeval. V streljanju je bil ranjen v usta in v nogo.

Sporočilo pred streljanjem
V petek popoldne je policijo v kraju Pennsville v New Jerseyju poklical strelčev oče in prosil za pomoč pri iskanju sina, ki je poslal sporočilo, da se namerava ubiti. Policija iz Pennsvilla je stopila v stik s policijo v Los Angelesu, ki je na Ciancijev dom poslala patruljo.

Na njegovem domu policisti niso našli ničesar sumljivega. Sostanovalci so povedali, da so Ciancio videli v četrtek, ko se jim je zdel normalen.

Streljanje je povzročilo splošno paniko na tretjem terminalu, še bolj pa so potnike prestrašili policisti, ki so vsem ukazali, da dvignejo roke in gredo proti izhodu.

Tretje največje letališče v ZDA, za Atlanto in newyorškim JFK-jem, je bilo nekaj časa v celoti zaprto, kar je povzročilo zamude za 700 poletov in 76.000 potnikov po različnih krajih ZDA. Druge terminale so nekaj ur po incidentu in po preiskavi, ali se kje skrivajo morebitni dodatni strelci ali bombe, ponovno odprli.