Jokovi je prisegel za predsednika najbolj poseljene muslimanske države. Foto: EPA
Jokovi je prisegel za predsednika najbolj poseljene muslimanske države. Foto: EPA
Džakarta
Po prisegi je sledilo slavje na ulicah Džakarte. Foto: EPA

53-letni Vidodo, ki je med Indonezijci bolj znan po vzdevku Jokovi, je prisegel na slovesnosti pred poslanci v Džakarti, potem ko je zmagal na julijskih predsedniških volitvah. Po prisegi je sledil sprevod do državne palače. Nekdanji guverner Džakarte je sedmi indonezijski predsednik in prvi, ki ni del vojaške ali politične elite.

Jokovi se je rodil v barakarskem naselju in je svojo poklicno pot začel kot trgovec s pohištvom. Med ljudmi je postal priljubljen kot župan mesta Solo, ki se je pod njegovim vodenjem v kratkem času razcvetelo v pomembno središče. S svojim odločnim bojem proti korupciji si je pridobil zaupanje množic in leta 2012 so ga izvolili za guvernerja prestolnice.

"Moja vlada si bo prizadevala zagotoviti, da bi vsak državljan užival njene storitve," je poudaril Jokovi in pozval vse vladne agencije, naj delujejo v tem duhu.

Na slovesnosti ob prisegi v indonezijskem parlamentu je bilo več tujih državnikov, med njimi avstralski premier Tony Abbott, predsednik malezijske vlade Nadžib Razak in ameriški državni sekretar John Kerry.

Najprej čas za nepriljubljene ukrepe
Na predsedniških volitvah 9. julija je Jokovi prejel 53 odstotkov glasov, njegov tekmec in nekdanji indonezijski general Prabovo Subianto pa 47 odstotkov. Subianto je volilne izide izpodbijal na ustavnem sodišču, češ da so se na volitvah pojavljale množične in sistematične poneverbe, vendar njegova pritožba ni bila uslišana.

Tretja največja demokracija na svetu z 250 milijoni prebivalcev se spopada s pešanjem gospodarstva, medtem ko številni Indonezijci še vedno živijo v revščini, zato bo moral Jokovi hitro zavihati rokave.

Pred volitvami je obljubil nadaljevanje boja s korupcijo in spodbujanje poslovnih priložnosti, s katerimi bi v državo privabili tudi tuje vlagatelje. Med prednostnimi nalogami si je zastavil tudi izboljšanje zdravstvenega varstva in izobraževanja.

Eden izmed nepriljubljenih ukrepov, ki ga je že napovedal, bo ukinitev subvencij za gorivo, ki skupno znašajo kar 20 milijard dolarjev, kar predstavlja petino državnega proračuna. Ta ukrep je že sprožil neodobravanje.