Jokowi je najbolj priljubljen med mladimi Indonezijci. Foto: Reuters
Jokowi je najbolj priljubljen med mladimi Indonezijci. Foto: Reuters
Prabowo Subianto
Prabowo je s svojimi izjavami o potrebi po močnem voditelju spominjal na trde čase nekdanjega avtoritarnega režima. Foto: Reuters
Indonezija
To so bile najtesnejše predsedniške volitve v Indoneziji. Foto: Reuters

Po podatkih volilne komisije je Widodo osvojil 53,13 odstotka glasov od skoraj 130 milijonov volivcev, ki so se 9. julija odpravili na volišča.

Njegov nasprotnik, nekdanji general Prabowo Subianto, je dobil 47 odstotkov glasov, sam pa je prepričan, da se je zgodila volilna prevara. Čeprav so številni pričakovali, da se bo po porazu obrnil na ustavno sodišče, se je zdaj umaknil iz celotnega volilnega procesa.

Widodo, med rojaki bolj znan kot Jokowi, je po drugi strani prepričan, da so bile volitve v najbolj naseljeni muslimanski državi na svetu poštene in transparentne, njegovemu mnenju pa pritrjujejo tudi analitiki.

Tudi odhajajoči predsednik Susilo Bambang Yudhoyono je Prabowu svetoval, da sprejme izide volitev. "Priznati poraz je plemenito," je dejal Yudhoyono, ki je bil na oblasti deset let.

V stiku z ljudmi
Jokowi predstavlja novo generacijo voditeljev v Indoneziji, kjer je bila oblast vedno tesno povezana s politično in vojaško elito, sam pa je prvi predsednik, ki prihaja iz poslovnega sveta.

Rodil se je v barakarskem naselju in poklicno pot začel kot trgovec s pohištvom. Množice privržencev si je pridobil z županovanjem v mestu Solo. Z nenapovedanimi pregledi barakarskih naselij in ničelno toleranco do korupcije si je pridobil status legende.

Leta 2012 je postal guverner prestolnice Džakarta, kjer je njegova priljubljenost še naraščala, za to pa se ima zahvaliti obiskom revnih predelov, neposrednemu stiku z ljudmi in ukrepom za najrevnejše.

Če je premožni Prabowo povezan z režimom nekdanjega diktatorja Suharta, čigar zet je, in je v volilni kampanji zagovarjal vladanje s trdo roko ter se zanašal na podporo medijskih tajkunov, se je Jokowi posvečal skrbi za vse večje število revnih v 240-milijonski državi.

Boljši pogoji za poslovanje
"To zmaga je zmaga za vse Indonezijce,"
je po objavi končnih izidov dejal množici privržencev v pristanišču na obrobju prestolnice. Še pred izvolitvijo je Jokowi obljubil tudi ugodnejše pogoje za poslovanje z izboljšanjem infrastrukture, odpravo nepotrebnih birokratskih ovir in odstavitvijo ministrov, ki ne bodo kos svojim nalogam.

Ena izmed prvih nalog za sedmega predsednika Indonezije bodo rezi v subvencije za gorivo, ki hromijo gospodarstvo in se za njih namenja kar petina državnega proračuna. To bo velik izziv, saj okoli 40 odstotkov prebivalstva živi pod pragom revščine ali blizu njega.