Jordanci objokujejo smrt mladega pilota. Foto: Reuters
Jordanci objokujejo smrt mladega pilota. Foto: Reuters
Kayla Mueller je na sirsko-turško mejo odpotovala leta 2012, avgusta 2013 pa so jo skrajneži zajeli, medtem ko je zapuščala bolnišnico v Alepu. Foto: Reuters
Kraljica Rania s fotografijo ubitega pilota. Foto: Reuters
Protestniki z lutko s podobo poveljnika IS-a. Foto: Reuters

Ubila naj bi jo bomba, ki jo je na območje mesta Raka, utrdbo IS-a v Siriji, izstrelilo jordansko letalo v okviru povračilnih ukrepov po IS-ovi brutalni usmrtitvi jordanskega talca.

V Washingtonu o smrti talke za zdaj nimajo nobenega dokaza, njeni starši pa vseeno upajo, da je 26-letna Kayla Mueller, ki je v Sirijo prišla leta 2012, leto dni pozneje pa so jo ugrabili, še živa. Muellerjeva je prišla v Sirijo, da bi pomagala sirskim beguncem, pred tem pa je štiri leta delala z najrazličnejšimi humanitarnimi organizacijami v Indiji, Izraelu in Palestini.

Novico o smrti ameriške talke je IS objavil na džihadističnih spletnih straneh, pri tem pa uporabil polno ime Muellerjeve in njene ameriške podatke, ki na prošnjo njene družine za zdaj niso prišli v javnost. Američanko naj bi pokopale ruševine, ko so jordanska vojaška letala bombardirala območje Rake. "Letalo križarske koalicije je po petkovih molitvah bombardiralo položaj zunaj mesta Raka. Noben borec ni bil ranjen, lahko pa potrdimo, da je bila v napadih ubita ameriška talka," so zapisali. Fotografij trupla niso objavili in njihove trditve za zdaj niso neodvisno potrjene.

Tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Bernadette Meehan je dejala, da niso videli še nobenih dokazov, ki bi potrjevali trditve IS-a, da pa kalifat zadržuje še "vrsto Američanov". Jordanci so bolj skeptični do navedb. "Star in bolan trik, ki ga že desetletja uporabljajo teroristi in despoti: trditi, da so bili talci, uporabljeni kot človeški ščit, ubiti v napadih," je na Twitterju zapisal zunanji minister Naser Judeh.

Tudi predstavnik jordanske vlade Mohammad al Momani meni, da IS pogosto zlorablja in potvarja dejstva, da bi zavedel javno mnenje, ob tem pa dejal, da je Jordanija "sumničava" do trditev. Če bi se navedbe IS-a izkazale za resnične, bi bila Muellerjeva že četrta Američanka, ubita v rokah IS-a - skupina je pred tem obglavila novinarja Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa ter humanitarnega delavca Petra Kassiga.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je bilo v petkovih zračnih napadih koalicije na cilje IS-a pri Raki ubitih več kot 30 džihadistov.

Na čelu jordanskih shodov kraljica Rania
Medtem se je v jordanski prestolnici Aman po petkovih molitvah zbralo na tisoče ljudi v znak solidarnosti z jordanskim vojaškim pilotom Moazom Al Kasasbehom, ki so ga pred mesecem dni živega zažgali skrajneži IS-a. Množica je vzklikala "Vsi smo Moaz" in "Vsi smo Jordanci". Med množico se je pomešala tudi jordanska kraljica Rania, oblečena v črno obleko in s tradicionalno jordansko rdeče-belo ruto.

Kralj Abdulah in kraljica Rania sta po prihodu iz ZDA v četrtek obiskala družino ubitega pilota in ji izrekla sožalje. Svojci so ob tem vlado pozvali, naj uniči džihadiste.

26-letnega poročnika so skrajneži zajeli, potem ko je njegovo letalo med misijo proti IS-ju pod vodstvom ZDA 24. decembra strmoglavilo nad severno Sirijo. V misiji proti IS-ju je sodeloval, ker je bil ogorčen, kako so skrajneži "sprevrgli pravega duha islama". Ta teden so džihadisti objavili videoposnetek, na katerem Al Kasasbeha, zaprtega v kovinsko kletko, živega zažgejo. Video naj bi bil posnet 3. januarja.

Jordanija se je za smrt pilota maščevala z usmrtitvijo dveh na smrt obsojenih teroristov, jordanska vojaška letala pa so bombardirala položaje IS-a v Siriji. Po besedah jordanskega zunanjega ministra Naserja Džudeha je bil to šele začetek maščevanja. Jordanija je članica koalicije pod ameriškim vodstvom, ki od lanskega septembra izvaja zračne napade proti Islamski državi v Siriji in Iraku.