Po objavi posnetka so v Jordaniji izbruhnili protesti. Protestniki zahtevajo usmrtitev vseh zaprtih pripadnikov IS-a. Foto: Reuters
Po objavi posnetka so v Jordaniji izbruhnili protesti. Protestniki zahtevajo usmrtitev vseh zaprtih pripadnikov IS-a. Foto: Reuters
Molitve Jordancev se niso uresničile. Foto: EPA
Al Kasasbehovo letalo je nad Sirijo strmoglavilo decembra. Foto: EPA

22-minutni videoposnetek prikazuje, kako mladi vojaški pilot Moaz Al Kasasbeh sprva sedi pri mizi in se pogovarja o koalicijskih operacijah proti IS-ju. V ozadju so razvidne zastave številnih zahodnih in arabskih držav, ki sodelujejo kot zaveznice.

Nato posnetek pokaže pilota, oblečenega v že dobro znani oranžni kombinezon; obkrožajo ga oboroženi in zamaskirani borci IS-ja. Vod zamaskiranih mož Al Kasasbeha odvede do kletke, polite z bencinom, nato pa ob zvokih verske himne zanetijo zažigalno vrvico. Na posnetku se nato vidi, kako kletko, skupaj z moškim, zajamejo ognjeni zublji.

Kot poroča RT, gre za skrbno zrežirano produkcijo, posneto z več kotov in ob glasbeni podlagi.

Pristnost posnetka, ki ga po družabnih omrežjih razpečujejo podporniki IS-ja, morajo strokovnjaki še potrditi, je pa jordanska vojska pilotove svojce že obvestila, da je bil Al Kasasbeh res ubit in napovedala maščevanje za njegovo smrt. "Kri mučenika ne bo zaman (...) naše maščevanje bo ustrezno bolečini, ki je zadela vse Jordance," je dejal predstavnik vojske, polkovnik Mamduh Al Ameri.
Po navedbah jordanskih oblasti je bil pilot ubit že 3. januarja.

Jordanski kralj Abdulah je zaradi smrti pilota skrajšal obisk v ZDA, v izjavi za javnost pa usmrtitev označil za "strahopetni terorizem deviantnežev, ki nimajo nobene povezave z islamom". V Jordaniji so medtem zaradi krute usmrtitve izbruhnili protesti. Protestniki, zbrani v prestolnici Aman, zahtevajo usmrtitev vseh v Jordaniji aretiranih pripadnikov IS-ja.
Pogajanja spodletela
26-letnega poročnika Al Kasasbeha so skrajneži zajeli, potem ko je njegovo letalo med misijo proti IS-ju pod vodstvom ZDA 24. decembra strmoglavilo nad severno Sirijo. V misiji proti IS-ju je sodeloval, ker je bil ogorčen, kako so skrajneži "sprevrgli pravi duh islama".

Jordanija se je na vse pretege trudila pilota rešiti, zlasti v zadnjih dneh, ko se je z IS-jem pogajala o izmenjavi talcev.

V zameno za Al Kasasbeha je bila Jordanija pripravljena izpustiti obsojeno iraško teroristko Sadžido Al Rišavi, ki je bila obsojena na smrt zaradi sodelovanja v nizu napadov v jordanski prestolnici Aman, v katerih je bilo ubitih 60 ljudi. Izvedla naj bi samomorilski napad, vendar njena bomba ni eksplodirala.

So pa zahtevali dokazilo, da je pilot še živ, česar pa IS, očitno, ni mogla izpolniti, glede na to, da je pilota usmrtila že pred mesecem dni. Zdaj bodo s svojimi povračilni ukrepi Jordanci začeli kar pri Sadžidi Al Rišavi, katere usmrtitev naj bi izvedli že "v nekaj urah".

IS je v zadnjih dveh tednih usmrtil že tretjega talca - pred Al Kasasbehom je obglavila japonskega novinarja in japonskega vojaškega inštruktorja.
ZDA stojijo ob Jordaniji
Iz Bele hiše so že sporočili, da ZDA ostro obsojajo dejanja IS-ja in pozivajo k takojšnji izpustitvi vseh talcev. Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da če je posnetek pristen, je to samo še en dokaz več o barbarskosti in sprijenosti IS-ja, Jordaniji pa sporočil, da ZDA solidarnostno stojijo z njo.
Z jordanskim kraljem Abdulahom se je pred njegovim odhodom v domovino še sestal ameriški podpredsednik Joseph Biden, ki je kralju ponovno obljubil vso podporo ZDA, svojcem usmrčenega pilota pa izrekel sožalje.
V zračnih napadih nad Sirijo, ki jih vodijo ZDA, sodelujejo Savdska Arabija, Združeni Arabski Emirati, Jordanija in Bahrajn, Avstralija, Belgija, Velika Britanija, Kanada, Danska, Francija in Nizozemska pa sodelujejo v Iraku.