Rodnost judovskih Izraelcev je triodstotna. Foto: EPA
Rodnost judovskih Izraelcev je triodstotna. Foto: EPA
Družina pravovernih Judov. Foto: EPA

Sodeč po podatkih, ki jih je ta teden objavil statistični urad, šteje Izrael 7,98 milijona prebivalcev, od tega 75,4 odstotka Judov. Dobrih 20 odstotkov je Arabcev, štiri odstotke pa predstavljajo "drugi".

"Velika radost je vedeti, da je v Izraelu več kot 6 milijonov Judov," je za Guardian povedala Dina Porat, glavna zgodovinarka v Yad Vashemu, izraelskem muzeju holokavsta in vodja centra Kantor za študije sodobnega evropskega židovstva.
"A gledano globalno smo še vedno na istem. Pred holokavstom je bilo po svetu okoli 18 milijonov Judov; po holokavstu pa malce več kot 13 milijonov. Še vedno nas je približno toliko. A zdaj je judovska populacija Izraela že blizu polovici globalnega judovskega prebivalstva. To umešča Izrael na zelo osrednje mesto. Smo skoraj edina judovska skupnost, ki raste."

Šest milijonov je kar precejšnja številka, meni Anita Shapira, profesorica judovske zgodovine na univerzi v Tel Avivu. "A živi Judje ne kompenzirajo za mrtve Jude. Številka 6 milijonov simbolizira katastrofo, ne okrevanje. Še vedno plačujemo za holokavst."

Za Avrahama Burga, nekdanjega predsednika izraelskega parlamenta in avtorja knjige Holokavsta je konec; moramo se dvigniti iz pepela, je šest milijonov "simbolična številka, a naključna". "Je Izrael kakor koli drugačen, če ima 5,9 milijona Judov ali 6,1 milijona? Odgovor je "ne". Izraelske države ne vidim ne kot kompenzacije ne kot maščevanja za holokavst. Izrael je samostojna enota. Da, imamo prežečo senco naše zgodovine, žrtve holokavsta pa bi morali ceniti in se jih spominjati, a to ne bi smelo določevati naše politike," meni Burg.
"Izrael ni država šest milijonov Judov, ampak skoraj osem milijonov državljanov. Vsak izmed nas bi moral biti enakopraven, ne glede na našo veroizpoved ali raso."

Ena država - konec Izraela?
Po ločenih podatkih Palestinskega statističnega urada pa naj bi število Arabcev v Izraelu in Palestini do leta 2016 že doseglo število Judov, do leta 2020 pa jih preseglo. Na Zahodnem bregu, v Gazi, Vzhodnem Jeruzalemu in Izraelu živi skupno 5,8 milijona Palestincev, po vsem svetu pa 11,6 milijona. Stopnja palestinske rodnosti je bila leta 2009 4,4, kar je precej manj kot leta 1997, ko je bila šest, a še vedno višja od izraelske judovske rodnosti (3).

Kot piše Guardian, je ta demografski trend glavni argument izraelskih Judov proti eni dvonarodnostni državi. Neizogibna arabska večina v taki državi bi pomenila konec Izraela kot judovske države, trdijo. Judovska populacija Izraela se je povečala za skoraj desetkrat od razglasitve države maja 1948, ko je bilo judovskih prebivalcev okoli 660.000. Najmanj 700.000 Palestincev (velika večina arabske populacije Palestine) je pobegnilo ali pa so bili prisiljeni zapustiti svoje domove in zemljo med vojno leta 1948.