Skripalova naj bi po zastrupitvi popolnoma okrevala. Foto: Reuters
Skripalova naj bi po zastrupitvi popolnoma okrevala. Foto: Reuters

"Njena mnenja in ocene niso moji, niti ne očetovi," je poudarila.

33-letna Skripalova je v izjavi za javnost, ki jo je v njenem imenu objavila britanska policija, potrdila, da je Rusija stopila v stik z njo, a da njihovih uslug ne potrebuje, zato nadaljnji stik z ruskim veleposlaništvom zavrača - vsaj v času, ko okreva.

Rusinjo so britanske oblasti po odpustitvi iz bolnišnice prepeljale na neznano, varovano lokacijo. "Na voljo imam posebej usposobljene varnostnike, ki mi pomagajo in mi razlagajo preiskovalne postopke, ki potekajo" je zapisano v izjavi, posredovani prek Scotland Yarda.

"Imam dostop do prijateljev in družine, posredovani so mi bili tudi vsi potrebni stiki na ruskem veleposlaništvu, ki mi je prijazno ponudilo svojo pomoč. V tem hipu ne želim izkoristiti njihovih uslug, če pa si premislim, vem, kako stopiti v stik z njimi," je zapisano.

"Nihče ne govori v mojem imenu"
Skripalova pravi, da še ni dovolj pri moči, da bi dala intervju za medije, a poudarja, da "nihče ne govori v njenem imenu ali v imenu njenega očeta". Ta naj bi bil po njenih besedah še vedno "resno bolan", tudi sama pa naj bi še vedno čutila posledice napada z živčnim strupom.

"Kar je najpomembneje - sem na varnem in se počutim bolje iz dneva v dan, nisem pa še dovolj pri moči, da bi dala poln intervju. Upam, da se bo nekega dne zgodilo tudi to. Do takrat pa želim poudariti, da nihče ne govori v mojem imenu, ne v imenu mojega očeta razen naju samih," je zagotovila.

Julijo in Sergeja Skripal so našli nezavestna v parku v Salisburyju 4. marca. Britanski strokovnjaki so ugotovili, da sta bila zastrupljena z živčnim strupom, domnevno z novičokom, ki sicer izvira iz časov Sovjetske zveze. London je za napad nemudoma obtožil Moskvo, kar pa ta ostro zanika. London prav tako zavrača pozive Moskve po razkritju dokazov in skupni preiskavi primera Skripal.