Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Pogled na nov jedrski reaktor, ki ga gradi Severna Koreja. Foto: EPA
VIDEO
Zaostrovanje pred napoved...

Dodaj v

Južna Koreja: Severna Koreja se pripravlja na jedrski poskus

Mednarodna skupnost poziva Pjongjang k opustitvi načrta
9. april 2012 ob 12:05
Seul - MMC RTV SLO/STA

Najnovejši satelitski posnetki kažejo, da Severna Koreja na območju, kjer so v letih 2006 in 2009 izvajali teste jedrskega orožja, koplje nov podzemni predor.

To bi lahko pomenilo, da se pripravlja na tretji preizkus jedrskega orožja, poroča ameriška tiskovna agencija AP, ki se sklicuje na poročilo južnokorejske obveščevalne službe. Poročilo južnokorejskih obveščevalnih služb razkriva, da je Severna Koreja že skoraj zaključila kopanje podzemnega predora blizu mesta Pungje na severovzhodu države.

"Severna Koreja se skrivoma pripravlja na tretji jedrski poizkus, ki bo še ena resna provokacija," navaja južnokorejsko poročilo, ki se sklicuje na posnetke ameriškega komercialnega satelita, narejene 1. aprila. "Severna Koreja koplje nov podzemni predor na območju za jedrske poskuse blizu mesta Pungje, kjer sta sicer že dva podzemna predora. Potrjeno je bilo, da bodo dela kmalu zaključena," še piše v poročilu.

Pred vhodom v predor so tudi kupi prsti, kar naj bi po navedbah poročila nakazovalo, da obstaja "velika verjetnost", da se Severna Koreja pripravlja na jedrski poskus. Za zadnji del priprav na teste jedrskega orožja je namreč značilno ravno zasutje podzemnega predora s prstjo.

Strah pred ponovitvijo krize
Poročilo o sumljivem dogajanju v Severni Koreji je njena južna soseda sicer objavila kmalu potem, ko je marca na dan prišla novica, da se Severna Koreja pripravlja na izstrelitev rakete dolgega dosega, ki naj bi v orbito sredi aprila ob stoti obletnici rojstva nekdanjega severnokorejskega voditelja Kim Il Sunga ponesla satelit.

Številne države, med njimi Japonska, Velika Britanija in ZDA, so Severno Korejo pozvale k opustitvi načrta. Posvarile so, da bo država s tem kršila resolucije Združenih narodov in lastno obljubo, da ne bo razvijala raket in jedrskega orožja. ZDA in njene zaveznice menijo tudi, da je izstrelitev rakete le pretveza, pod katero namerava Severna Koreja preizkusiti jedrske rakete, ki bi jih lahko uporabila za napad na ZDA.

Mnogi analitiki pa se bojijo ponovitve krize iz leta 2009, ko je Pjongjang zaradi kritik mednarodne skupnosti na račun njegovega jedrskega programa prekinil pogajanja o jedrski razorožitvi, nekaj tednov pozneje izvedel drugi jedrski poskus, leto pozneje pa napad, v katerem je umrlo 50 Južnokorejcev.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo