Tujim novinarjem so pokazali vesoljski center Tongčang ri. Foto: Reuters
Tujim novinarjem so pokazali vesoljski center Tongčang ri. Foto: Reuters

Novico so sporočili tuji novinarji, ki so si lahko ogledali nov vesoljski center Tongčang ri. Center je Severna Koreja zgradila na polotoku Čolsan, približno 50 kilometrov od meje s Kitajsko.

Severna Koreja je približno 50 tujim novinarjem dovolila ogled vesoljskega centra, da dokaže, da raketa Unha-3, ki jo namerava Pjongjang s komunikacijskim satelitom med 12. in 16. aprilom izstreliti v orbito, ni skrita balistična raketa, kot se bojijo ZDA in njihove zaveznice, predvsem Južna Koreja in Japonska. Pjongjang je ob tem odločno napovedal, da namerava kljub svarilom mednarodne skupnosti izstrelitev izvesti.

Predstavniki Južne Koreje so sporočili, da novi satelitski posnetki kažejo, da se Severna Koreja pripravlja na tretji jedrski poskus. Posnetki kažejo kupe zemlje ob vhodu v predor v Pungjeriju, kjer so jedrske bombe testirali v letih 2006 in 2009.

"Reči, da je to raketni poskus, je resnično neumnost," je dejal vodja vesoljskega centra Jang Mjong Džin. Dodal je, da je bila izstrelitev načrtovana že davno, kot eden izmed dogodkov ob praznovanju 100. rojstnega dne pokojnega severnokorejskega voditelja Kim Il Sunga.

Raketa je dolga 30 metrov, v širino meri 2,5 metra. V orbito bo v skladu z načrti ponesla satelit Kwangmyongsong-3 (Sijoča zvezda). Ta naj bi v orbiti zbral podatke o gozdovih in naravnih virih Severne Koreje ter podatke o vremenu. Namen izstrelitve naj bi bil prikazati znanstvene dosežke komunistične države.

Washington ustavil dobavo hrane
ZDA so le dva tedna, preden je Severna Koreja napovedala izstrelitev satelita, sporočile, da so s Pjongjangom dosegle dogovor o dostavi hrane v zameno za zamrznitev jedrskih dejavnosti, vključno z moratorijem za poskuse z izstrelitvami raket dolgega dosega. Zaradi načrtovane izstrelitve je Washington ustavil tako načrte za dostavo hrane kot tudi pred kratkim oživljeni projekt skupnega iskanja posmrtnih ostankov ameriških vojakov, ki so bili ubiti med korejsko vojno.

Japonska in Južna Koreja sta sporočili, da sta pripravljeni sestreliti kateri koli del rakete, ki bi lahko padel na njuno ozemlje. Severnokorejsko zunanje ministrstvo je dalo vedeti, da bi v Pjongjangu to razumeli kot vojno napoved.