Satelitske posnetke izstrelitvene postaje je posnelo ameriško podjetje DigitalGlobe. Foto: 38 NORTH
Satelitske posnetke izstrelitvene postaje je posnelo ameriško podjetje DigitalGlobe. Foto: 38 NORTH

Najnovejši satelitski posnetki izstrelišča Tongčang-ri, od koder naj bi poletela raketa, kažejo, da priprave na izstrelitev potekajo. Na posnetkih je videti tovornjake in cisterne pred velikima zgradbama, v katerih naj bi bil spravljen pogon za raketo. Dela potekajo tudi na stolpu ob pomični ploščadi za izstrelitev.

Japonski obrambni minister Naoki Tanaka je dejal, da bo Japonska severnokorejsko raketo s satelitom sestrelila, če bo ta vstopila v japonski zračni prostor. V ta namen so na južnem otoku Okinava že namestili rakete PAC-3 tipa zemlja-zrak, v Vzhodnokitajsko morje in Japonsko morje pa so napotili tri rušilce. Pot izstrelitve rakete tokrat sicer naj ne bi bila usmerjena proti vzhodu čez Japonsko, temveč proti jugozahodnemu delu otoške države.

Pjongjang naj bi raketo izstrelil med 12. in 16. aprilom v čast stoletnice rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga, ta se je rodil 15. aprila leta 1912.

V četertek izstrelili dve raketi kratkega dometa
Sicer pa je Severna Koreja v četrtek ob zahodni obali izvedla test dveh raket kratkega dosega KN-01tipa zemlja-morje, kar pa naj ne bi bilo povezano z izstrelitvijo satelita.

ZDA so znova zamrznile dogovor s Severno Korejo
Severna Koreja z odločitvijo krši resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki so jo sprejeli po podobni izstrelitvi aprila 2009. Pred dobrim mesecem je Pjongjang privolil v prenehanje z vsemi testiranji izstrelkov dolgega dosega. Dogovor je bil sklenjen v zameno za 240.000 ton hrane, ki so jih Severni Koreji obljubile ZDA.

Dogovor med državama je tako zamrznil. Ameriški predsednik Barack Obama je v Seulu Severno Korejo posvaril, da bi si z izstrelitvijo rakete zagotovila le dodatno izolacijo in še strožje sankcije.

In čeprav 24-milijonska država trdi, da bo satelit izstrelila v znanstvene namene, saj da so njeni nameni miroljubni, se s tem ne strinja Južna Koreja, ki je med drugim tudi napovedala sestrelitev rakete, če bi ta ogrozila njen teritorij, kot tudi ne ZDA, Kitajska in Rusija, ki so na nedavnem jedrskem vrhu v Seulu izrazile nasprotovanje odločitvi.

Namestnik ameriške zunanje ministrice Kurt Campbell je dejal, da bi izstrelitev severnokorejske rakete vplivala predvsem na območje med Indonezijo, Avstralijo in Filipini. Predsednik Benigno Aquino III. se boji, da bi ostanki rakete odleteli ravno na območje Filipinov, zato je Severno Korejo že pozval, naj izstrelitve ne izvede.