Torpedo, ki je potopil južnokorejsko ladjo, za kar Južna Koreja obtožuje svojo severno sosedo. Foto: EPA
Torpedo, ki je potopil južnokorejsko ladjo, za kar Južna Koreja obtožuje svojo severno sosedo. Foto: EPA

Na vaji, ki poteka vzdolž reke v okraju Hvačeon na severozahodu države v bližini meje s Severno Korejo, na območju, kjer zadnje tedne vlada velika napetost, sodeluje tudi več deset bojnih helikopterjev, tankov in oklepnih vozil. Vojaki se urijo v obrambi pred morebitnim napadom s severa.

Gre za največjo vojaško vajo, potem ko so se po potopitvi južnokorejske vojaške ladje marca letos močno zaostrili odnosi med državama. Južna Koreja trdi, da je ladjo potopila Severna Koreja, ta pa trditve zavrača in grozi s povračilnimi ukrepi.

Džjabao: Izogniti se moramo morebitnim napetostim
Kitajski premier Ven Džjabao je po pogovorih s predstavniki japonskih in južnokorejskih oblasti obe državi pozval, naj umirita medsebojne napetosti. "Nujna naloga ta trenutek je, da se pravilno odzovemo na razmere, ki so nastale po potopitvi ladje, zmanjšamo napetosti in se izognemo morebitnim napetostim," je povedal Ven na tristranskem zasedanju v Seogvipu v Južni Koreji.

Južna Koreja je napovedala, da bo dala incident v presojo Združenim narodom, želi pa si podporo Kitajske, saj bi ta kot velika zaveznica Severne Koreje v Varnostnem svetu lahko uporabila veto.