Novico o prihodu vojaškega uradnika, čigar identiteta ni javna, je oznanil tiskovni predstavnik ministrstva Džeong Džun Hi. Foto: EPA
Novico o prihodu vojaškega uradnika, čigar identiteta ni javna, je oznanil tiskovni predstavnik ministrstva Džeong Džun Hi. Foto: EPA

Gre za najvišjega severnokorejskega častnika, ki je prebegnil v Južno Korejo, kjer naj bi zdaj pomagal južnokorejskim obveščevalcem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot so za južnokorejsko tiskovno agencijo Yonhap povedali tako na obrambnem ministrstvu kot ministrstvu za združitev, je severnokorejski polkovnik deloval v generalnem uradu za obveščevalne dejavnosti v Pjongjangu, kjer je bil zadolžen za vohunske operacije proti Južni Koreji.

Več podrobnosti o visokem severnokorejskem častniku in kdaj točno je prebegnil na jug, niso povedali. So pa pojasnili, da zdaj pomaga južnokorejskim obveščevalcem pri razkrivanju severnokorejskih vohunskih operacij v Južni Koreji. Novico so objavili nekaj dni po tem, ko je v Južno Korejo prebegnila skupina 13 severnokorejskih delavcev, ki so delali v severnokorejski restavraciji na Kitajskem. V Južno Korejo so prek neimenovane tretje azijske države prišli v četrtek, so sporočili v Seulu. To je bil sicer eden redkih skupinskih prebegov iz komunistične Severne Koreje.

Objava pobega kot del predvolilne kampanje?
Uradno Seul sicer redko objavlja, da so v Južno Korejo prebegnili Severnokorejci, še posebej visoki uslužbenci, ker bi to lahko ogrozilo njihovo varnost. Poleg tega bi to lahko ogrozilo tudi odnose s tretjimi državami, prek katerih potujejo ti ljudje in na koncu pristanejo v Južni Koreji. Od konca korejske vojne je več kot 28.000 ljudi pobegnilo v Južno Korejo, a pobegi vojaških uradnikov so zelo redki.

Objava podatka o prebeglem severnokorejskem polkovniku naj bi bila po mnenju opozicije v Južni Koreji povezana s predvolilno kampanjo, saj bodo v sredo v državi parlamentarne volitve. Konservativci naj bi si skušali na ta način okrepiti volilno podporo, trdijo v opoziciji. Volitve v 300-članski parlament tudi sicer ocenjujejo kot referendum o politikah predsednice Park Guen Hje in njene konservativne stranke Saenuri. A v vladi zanikajo, da bi imeli z razkritji o prebežnikih kake politične motive. Zagotavljajo, da gre zgolj za javni interes, še piše AFP.