Kaj se skriva v krogli pred Kim Džong Unom? V Pjongjangu državni mediji pravijo, da gre za jedrsko bombo, ki jo lahko z balističnimi raketami pošljejo vse do Aljaske in Havajev. Foto: Reuters
Kaj se skriva v krogli pred Kim Džong Unom? V Pjongjangu državni mediji pravijo, da gre za jedrsko bombo, ki jo lahko z balističnimi raketami pošljejo vse do Aljaske in Havajev. Foto: Reuters

Kim, ki je v četrtek spremljal izstrelitev balistične rakete, je poudaril pomen izvedbe novih jedrskih poskusov, da bi lahko ugotovili uničevalno moč novo izdelanih jedrskih konic, je poročala severnokorejska agencija KCNA.

V sredo so svet obkrožile slike Kima z bombo
Državni mediji so v sredo objavili fotografije Kimovega srečanja z jedrskimi strokovnjaki, na eni izmed njih pa stoji ob domnevni miniaturni jedrski konici.

Ob tej priložnosti je Kim zatrdil, da so znanstveniki izpopolnili postopek krčenja jedrskih konic na velikost, da so primerne za namestitev na balistično raketo. To bi pomenilo povečano grožnjo za Južno Korejo in druge države v tem delu Azije, morda pa celo za ZDA.

Južna Koreja, Japonska in ZDA medtem zatrjujejo, da Severnim Korejcem ni uspelo ustrezno pomanjšati jedrske bombe in da gre za propagandno bitko, ker v teh dneh na jugu potekajo obsežne vojaške vaje južnokorejskih in ameriških sil.

Po zadnjem poskusu nove sankcije
Severna Koreja ima jedrsko orožje že od leta 2006, ko je izvedla prvi podzemni poskus. Do zdaj so izvedli štiri testiranja jedrskega orožja, zadnjega 6. januarja letos, ko naj bi preizkusili že vodikovo bombo. Ravno zaradi jedrskega oborožitvenega programa so bile vpeljane nove sankcije proti najbolj zaprti državi na svetu, kjer že 68 let vlada komunistično-družinska diktatura Kimov. Za nove sankcije sta brez oklevanja glasovali tudi domnevni zaveznici Pjongjanga Rusija in Kitajska. Vse odtlej Severna Koreja skoraj vsak teden preizkuša in predstavlja nova in izboljšana raketna orožja.