Sun Čunlan je bila pred imenovanjem vodja partije v pokrajini Fudžjan. Foto: Reuters
Sun Čunlan je bila pred imenovanjem vodja partije v pokrajini Fudžjan. Foto: Reuters
Tianjin je v zadnjih letih zraasel v globalno finančno središče. Foto: Reuters
Novi odbor Politbiroja KP Kitajske. Foto: Reuters

62-letna Sun je s tem na dobri poti, da postane najvplivnejša in najmočnejša ženska na Kitajskem, saj bi se lahko z novega položaja čez pet let zavihtela v mogočni odbor Politbiroja.

Mogočne Kitajke
Lju Jandong,
eni od dveh članic Politbiroja, se je na zadnjem kongresu le za las izmuznilo napredovanje, da bi postala prva ženska v mogočnem sedemčlanskem odboru.
Vu Jadžun, nekoč najbogatejša Kitajka (svojemu nekdanjemu soprogu je morala ta teden ob ločitvi izplačati za 2 milijardi evrov delnic) in ženska, ki je povsem po svoji zaslugi zrasla v multimilijarderko, ostaja mogočna figura v kitajskem poslovnem svetu.
Dong Mingdžu, znana pod vzdevkom "Sestra Dong", je izjemna in karizmatična poslovnica na čelu Greeja, največjega proizvajalca domačih klimatskih naprav na svetu. "Nikdar ne motim. Nikdar ne priznavam napak in vedno imam prav," je le ena izmed njenih odmevnih izjav.

Sun, nekdanja vodja partije v južni pokrajini Fudžjan, je ena izmed le dveh žensk v 25-članskem Politbiroju, ki poroča sedemčlanskemu odboru. Le pol ure od Pekinga z vlakom oddaljeni Tjandžin se naglo spreminja v svetovni finančni center, Sunin predhodnik Džang Gaoli pa je prejšnji teden na partijskem kongresu napredoval v Politbirojev odbor.
Kot piše Independent, je Tjandžin model kitajskega napredka v zadnjih treh desetletjih, vlaganja vanj pa so izjemna. V zadnjih treh letih so samo za nepremičninska vlaganja za projekt Judžjapu, ki ga vlada skuša prodati kot kitajski Manhattan, porabili več kot 120 milijonov evrov, mesto pa je lani imelo 16,4-odstotno rast.

Neprimerna za nalogo?
"Napredovanje za Sun Chunlan je bila nagrada za njeno zvestobo in njeno politično korektnost. V petih letih bo nedvomno najvišje postavljena političarka," je za Independent povedal Willy Wo-Lap Lam, profesor zgodovine na kitajski univerzi v Hongkongu.
"Mislim pa, da nima tistega, kar je potrebno za še eno stopničko višje v odbor. Mislim, da Kitajska komunistična partija ne misli resno z napredovanjem žensk. Mreža "starih fantov" je preveč pomembna. In večina partijskih voditeljev ima še vedno izrazito patriarhalne nazore."

Lam še izpostavlja, da je Sun strokovnjakinja za sindikalno, množično organizacijo dela, ne pa tudi za visoko tehnologijo ali finančni svet, zato se sprašuje, ali je prava oseba za vodenje Tjandžina. "To je znak nazadovanja."

Po izvolitvi novega odbora pod vodstvom generalnega sekretarja Ši Džinpinga se je največ ugibalo o tem, ali se obetajo kakšne vidnejše spremembe. To je pokopalo Reutersovo poročilo o tem, da so upokojeni strankarski voditelji v zadnji minuti z glasovanjem preprečili dvema proreformnima kandidatoma, da bi se pridružila odboru.
Da bi se morala partija "posodobiti" in "feminizirati", je mnenje številnih, toda pot do tja zna biti še dolga.