Kongres je potekal v veliki dvorani ljudstva na Trgu nebeškega miru. Foto: EPA
Kongres je potekal v veliki dvorani ljudstva na Trgu nebeškega miru. Foto: EPA
Kongres je tesno spremljal ves svet. Foto: EPA

Po kongresu, ki je od 8. novembra potekal v Veliki dvorani ljudstva na Trgu nebeškega miru, naj bi podpredsednik Ši Džinping, ki je bil znova izvoljen v vodstvo, v četrtek prevzel vodenje stranke in nato marca prihodnje leto še države.

S tem bo nasledil sedanjega predsednika Hu Džintaa, ki v vodstvo partije ni bil znova izvoljen, da bi odprl pot Šiju za prevzem vodilnih položajev v tej državi z največ prebivalci na svetu. Za zdaj sicer ostaja odprto le še vprašanje, kdaj bo Hu Šiju prepustil tudi vodenje centralne vojaške komisije, ki bedi nad najštevilčnejšo armado na svetu.

V vodstvo vladajoče stranke sta bila izvoljena 59-letni Ši Džinping in podpredsednik vlade Li Kečjang, ki bo prihodnje leto na položaju premierja nasledil Ven Džjabaa. Ob tem je kitajska tiskovna agencija Šinhua navedla še imena petih visokih predstavnikov, ki jih je 2270 delegatov izvolilo v vodstvo in ki naj bi bili izvoljeni tudi v stalni komite politbiroja, najvišji organ odločanja partije, ki ga bo vodil Ši.

Sestavo novega, zdaj devetčlanskega stalnega komiteja politbiroja, pa tudi politbiroja, ki ga bodo med seboj izvolil člani centralnega komiteja, naj bi objavili v četrtek.

Dopolnitev statuta
Stranka je na kongresu, ki ga pripravijo vsakih pet let in je tudi tokrat potekal za tesno zaprtimi vrati, tudi dopolnila svoj statut, v katerem se je zavzela za "ekološki napredek". "Treba je doseči napredek na področju varovanja okolja in ekologijo vključiti v vse vidike in celoto gospodarskega, kulturnega in družbenega napredka," so poudarili delegati v resoluciji.

"Znanstveni pogled na razvoj" odhajajočega voditelja Huja pa je stranka vključila v svojo ideologijo ob tisti prejšnjih voditeljev Mao Cetunga, Deng Šjaopinga in Džjang Dzemina. V tem znanstvenem pogledu je Hu dal v zadnjih letih poudarek na varovanje okolja in trajnostni razvoj ob osredotočanju na diverzifikacijo izvozno usmerjenega gospodarstva.