Protest proti mafiji v kalabrijski prestolnici Reggio Calabria. Foto: EPA
Protest proti mafiji v kalabrijski prestolnici Reggio Calabria. Foto: EPA

Ta ukrep so sprejeli, potem ko so nekatere svetnike osumili, da so povezani z mogočnim kriminalnim sindikatom 'Ndrangheta. Med njimi je bil tudi župan Demetrio Arena in vseh 30 svetnikov.

Kot poroča BBC, je oblasti že več mesecev skrbelo, da ima 'Ndrangheta precej velik vpliv na mestni svet. Preiskavo so sprožili, potem ko so lani aretirali enega izmed svetnikov zaradi povezav z mafijci.

Po navedbah oblasti je to prvič, da je bila celotna vlada regijske prestolnice razrešena zaradi povezav z mafijo. V preteklosti so se podobne razrešitve sicer že dogajale, vendar v manjših mestih. Do naslednjih volitev bodo 18 mesecev mesto zdaj vodili trije pooblaščenci.

Prehitela celo Coso Nostro
'Ndrangheta naj bi v zadnjih letih po moči prehitela celo zloglasno sicilijansko Coso Nostro in postala ena izmed največjih kriminalnih organizacij na svetu. Njen največji vir dohodka naj bi bila preprodaja kokaina, ob tem pa se ukvarjajo še z izsiljevanjem in s pranjem denarja. Italijanska protimafijska parlamentarna komisija je skupino opisala kot najnevarnejšo in najbogatejšo mafijsko združbo v državi.

Mreža je za širjenje svojega vpliva izkoristila priseljevanje revnih Kalabrijcev na sever države, svoje lovke pa ima stkane tudi onkraj meja Italije, od ZDA in Argentine do Avstralije in Nemčije.