Kalid Šejk Mohamed je bil prijet marca 2003 v Pakistanu. Foto: EPA
Kalid Šejk Mohamed je bil prijet marca 2003 v Pakistanu. Foto: EPA

Poleg Kalidu Šejku Mohamedu bodo v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi sodili tudi Validu bin Atašu, Ramziju Binalšibu, Aliju Abdulu Azizu in Mustafi al Havsaviju.

Ameriški pravosodni minister Eric Holder je za spremembo mnenja krivil kongres, ki je administraciji predsednika Barcka Obame postavil ovire za sojenja na civilnih sodiščih in dejal, da bodo v Guantanamu za vse zahtevali smrtno kazen.

Holder je sicer izrazil dvom o tem, da lahko posebno vojaško sodišče izreče smrtno kazen, če bodo osumljenci priznali svoja dejanja. Ob tem je izrazil polno zaupanje v vojaška sodišča.

Po besedah Holderja enostavno ne morejo več čakati s sojenjem peterici osumljenih teroristov, še posebej Mohamedu, ki naj bi bil glavni organizator napadov na ZDA 11. septembra 2001.

Kongres prekrižal načrte Obami
Obama je januarja leta 2009 ob prihodu v Belo hišo napovedal, da bo v letu dni zaprl taborišče Guantanamo in "zamrznil" delo posebnih vojaških sodišč, ki so zaradi pravil, prilagojenih za zmago tožilstva, deležna ostrih kritik.

Ameriški predsednik še vztraja, da bo nekoč Guantanamo zaprl, vendar pa je pred kratkim "odmrznil" vojaška sodišča, ko mu je postalo jasno, da mu kongres ne bo dovolil selitve osumljencev na sojenje v ZDA.