Domnevni voditelj se je znova pojavil na posnteku, čeprav se je že večkrat navajalo, da je bil ubit. Foto: YouTube
Domnevni voditelj se je znova pojavil na posnteku, čeprav se je že večkrat navajalo, da je bil ubit. Foto: YouTube
Paul Biya
Biya računa na pomoč mednarodne skupnosti. Foto: EPA

Boko Haram že več kot šest let terorizira sever Nigerije in je odgovoren za tisoče smrtnih žrtev ter na stotine ugrabljenih. Skupina, katere ime v lokalnem jeziku hausa pomeni "zahodna izobrazba je grešna", se bori za vzpostavitev islamske države, ki bi temeljila na šeriatskem pravu.

Pripadniki skupine delujejo tudi prek meja in so že večkrat napadli tudi v sosednjem Kamerunu, vse večjo grožnjo pa predstavljajo tudi v Čadu in Nigru. V zadnjem nasilnem dejanju so na prvi dan novega leta ubili najmanj 15 ljudi v napadu na avtobus na severu države.

Od svojega nastanka leta 2009 je Boko Haram objavil že več videoposnetkov s prevzemanjem odgovornosti za napade in grožnjami o novem nasilju.

Na vsakem posnetku je moški z brado, ki naj bi bil voditelj skupine Abubakar Šekau, ki naj bi ga ubili leta 2013, vendar se je nato znova pojavil na posnetkih, pri čemer ni jasno, ali gre res za voditelja ali le njegovega dvojnika.

"Edini jezik je Alah"
Zadnji posnetek Boko Harama je naslovljen na kamerunskega predsednika Paula Biyo, ki mu moški na posnetku svetuje, naj skrene s poti demokracije in ukine ustavo, ki je v nasprotju z islamom.

"Edini jezik miru je kesanje in privrženost Alahu, a če tega ne storite, potem bomo z vami govorili v jeziku nasilja," pravi moški na posnetku, ki je obkrožen z zamaskiranimi soborci s kalašnikovkami.

Biya je v petkovem govoru diplomatom v predsedniški palači v prestolnici Yaounde dejal, da svetovna grožnja potrebuje svetoven odziv. Ob tem je obžaloval, da še niso vzpostavljene regionalne enote za boj proti islamskim skrajnežem.

Nigerija je Kamerunu lani očitala, da ne naredi dovolj za boj proti skrajnežem, a kamerunska vojska je v spopadih pobila že več sto pripadnikov Boko Harama.

Kamerunu je v boju proti naraščajoči grožnji islamskih upornikov novembra pomagala Nemčija, ki je dostavila 120 terenskih vozil.