Provinca Vaedak je strateško pomembna, česar se zavedajo tako ZDA kot Afganistan. Foto: EPA
Provinca Vaedak je strateško pomembna, česar se zavedajo tako ZDA kot Afganistan. Foto: EPA

Karzaj je odločitev sprejel po posvetu z nacionalnim državnim svetom. "Pripadniki ameriških varnostnih sil, ki svoje naloge izpolnjujejo v provinci Vardak, so vpleteni v nadlegovanja, mučenja in celo odgovorni za umore nedolžnih civilistov," je dejal predstavnik iz predsedniškega urada Aimal Faizi.

Na tiskovni konferenci je Faizi kot primer navedel nedaven incident, v katerega so bile vpletene "neimenovane oborožene sile" in v katerem je izginilo devet ljudi, med njimi tudi študent, ki so ga po dveh dneh iskanja našli pod nekim mostom s prerezanim vratom.

A na obtožbe so se ZDA odzvale mlačno
Predstavnik ameriških varnostnih sil je dejal, da bodo dogodke komentirali šele po posvetu s starejšimi predstavniki afganistanske vlade.

Medtem pa se je odzval predstavnik province Vardak, ki je dejal, da z ameriškimi oboroženimi silami sodelujejo tudi nekateri domačini, "za katere iz preverjenih virov vedo, da pravzaprav delajo za ameriške varnostne sile".
Čeprav okoli 80 odstotkov vseh operacij na terenu vodijo afganistanske sile, samo tiste najbolj tvegane vodijo zavezniki. Provinca Vardan pa je med drugim strateško pomembna za talibane, saj jih prek nje pot vodi v Kabul, piše BBC.

Med ZDA in Afganistanom se tudi sicer zadnje čase odnosi zapletajo
Med drugim tudi zato, ker ZDA želijo, da bi Nato tudi po letu 2014 ostal navzoč v tej regiji. Od 8.000 do 12.000 vojakov sicer naj ne bi sodelovalo v bojnih operacijah, ampak naj bi le usposabljali afganistanske sile. Do konca leta 2014 bo Afganistan zapustilo 100.000 pripadnikov Nata.