Joko Vidodo kljub zrelim letom velja za svež obraz v indonezijski politiki. Je ljubitelj težkometalne glasbe, ki je na očitke političnih nasprotnikov, da je v resnici kitajskega rodu in kristjan, odgovoril z romanjem v Meko. Foto: Reuters
Joko Vidodo kljub zrelim letom velja za svež obraz v indonezijski politiki. Je ljubitelj težkometalne glasbe, ki je na očitke političnih nasprotnikov, da je v resnici kitajskega rodu in kristjan, odgovoril z romanjem v Meko. Foto: Reuters

190 milijonov volilnih upravičencev je lahko izbiralo le med dvema kandidatoma - reformistom Jokom Vidodom in nekdanjim generalom iz časa diktatorja Suharta Prabovom Subiantom. Po približno 60 odstotkih preštetih glasov tesno, s 54 proti 46 odstotkom glasov, vodi Joko Vidodo, ki je znan tudi kot Jokovi. Uradni izidi bodo znani čez dva tedna.

Preteklost ali prihodnost?
V skladu z indonezijsko volilno zakonodajo so lahko predsedniške kandidate predlagale le tiste stranke, ki zasedajo vsaj 20 odstotkov sedežev v indonezijskem parlamentu, kar je za mnoge sporno določilo, a ga je ustavno sodišče potrdilo. Na zadnjih parlamentarnih volitvah aprila letos ni nobeni stranki uspelo preseči zahtevanega praga za nominacijo predsedniškega kandidata, zato so pred tokratnimi volitvami sestavile dve večji koaliciji.

"Danes je dan, ko Indonezijci odločajo o svoji prihodnosti za naslednjih pet let," je ob oddaji glasovnice dejal Joko, Prabovo pa je ob oddaji glasu dejal, da je zelo optimističen glede podpore na volitvah. Izrazil je tudi upanje, da bodo volitve potekale gladko, brez goljufij in zastraševanja.

Prabovo ima pod palcem 110 milijonov evrov
Kot ugotavljajo poznavalci, tesen izid kaže na to, da so Indonezijci razdeljeni glede tega, ali naj izberejo med nostalgijo za preteklostjo ali med prihodnostjo. Nekateri se tudi bojijo, da bi se Indonezija v primeru izvolitve Prabova odvrnila od demokracije, saj naj bi bilo od nekdanjega generala pričakovati avtoritarno vladanje, omejitev svoboščin in verskih pravic.

Premožni Prabovo, nekdanji Suhartov zet, je v času diktatorjevega režima vodil zloglasne posebne enote in se več let otepal očitkov o hudih kršitvah človekovih pravic. Po padcu Suhartove vladavine leta 1998 je za nekaj časa odšel v izgnanstvo in s podporo bogatega brata začel poslovno kariero. Njegovo premoženje znaša 110 milijonov evrov.

Reformist Jokovi na drugi strani premore "le" 1,9 milijona evrov. Pod njegovim županovanjem je nekdaj s korupcijo obremenjeno mesto Solo v kratkem času vzcvetelo v pomembno središče. Zaradi nenapovedanih pregledov barakarskih naselij in ničelne tolerance do korupcije si je pridobil status legende. Leta 2012 so si ga za guvernerja izbrali prebivalci prestolnice Džakarta. Medtem ko je Jokovi v predvolilni kampanji govoril o izobraževanju in delovnih mestih, je Prabovo napovedoval predvsem zaščito naravnih virov pred izkoriščanjem tujcev, močnejšo Indonezijo in paternalistično vladavino.